10 gjërat që nuk i vlerësojmë derisa jeta të na i përplas në fytyrë

Ne shpesh i marrim si dhuratë lukset dhe komoditetet e jetës sonë, duke harruar se shumë nga qeniet njerëzore po jetojnë një jetë ku edhe gjërat e domosdoshme themelore nuk i kanë.
Gjërat e thjeshta në jetë për të cilat ne i injorojmë dhe nuk jemi kurrë falënderuese, siç është uji i pijshëm dhe një shtëpi komode, janë luks në pjesë të tjera të botës.

1.Një familje e dashur
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Mund të jemi ndierë të irrituar apo edhe të dashur si fëmijë, kur prindërit tanë u përpoqën të na disiplinojnë ose të na mësojnë sjellje të mira. Por ne duhet të jemi mirënjohës ndaj tyre për të gjithë dashurinë e tyre dhe përpjekjet e palodhura në përpjekjen për të na rritur si qytetarë të përgjegjshëm.

2.Një shtëpi e rehatshme
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Në botën e sotme të shpejtë, ne harrojmë ndonjëherë rëndësinë e të pasur një çati mbi kokat tona dhe komoditetin në një shtrat të ngrohtë komod. Sipas një studimi të Universitetit Yale, më shumë se 150 milion njerëz janë të detyruar të kalojnë natën pa shtëpi dhe 1.6 miliardë njerëzve në të gjithë botën kanë mungesë strehimi.

3.Uji i pijshëm dhe Energji Elektrike
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Një në çdo 3 persona nuk ka qasje në ujë të pastër. Dhe vlerësohet se deri në vitin 2025, gjysma e popullsisë së botës do të jetojë në zona me ujë të pa pastër. Historia për energjinë elektrike nuk është më e mirë, me një në çdo 6 persona që jetojnë pa energji elektrike.

4.Uji i ngrohtë
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Një pjesë e madhe e popullatës njerëzore jeton pa qasje në ujë të sigurt. Për këta njerëz, marrja e ujit të mjaftueshëm të sigurt është një luftë, e lëre më të bëjnë dush në ujë të pastër dhe të ngrohtë.

5.Ajër i pastër
Askush nuk duhet t’i mohohet ajri i pastër për të marrë frymë. Por gara jonë për prosperitet është duke e bërë në mënyrë të qëndrueshme ajrin të papërshtatshëm për frymëmarrje. Sipas OBSH-së, 92% e popullsisë botërore jeton në zona me cilësi të pashëndetshme të ajrit dhe është përgjegjëse për një në çdo 8 vdekje në të gjithë botën.

6.Edukim i mirë
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Ndërsa arsimi është mënyra më e rëndësishme që njerëzit në mbarë botën duhet të fuqizojnë vetveten, nuk është lehtësisht e arritshme për të gjithë, dhe aq më tepër nëse jeni vajzë. Siç vë në dukje UNICEF: Arsimi është një nga fushat më kritike të fuqizimit për gratë.

7.Shoqëria me miqt
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Sado që të duket e pabesueshme, një studim zbuloi se një në çdo 10 njerëz në Britani të Madhe nuk ka as edhe një mik të vetëm të ngushtë. Kjo situatë është edhe më e rëndë në Japoni, ku 35.4% e burrave pohuan se nuk kishin një mik të ngushtë.

8.Mundësia dhe aftësia për të festuar
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Ne e duam të festojmë. Sidoqoftë shpesh kërkojmë ngjarje të mëdha për të festuar dhe ndërsa jemi në pritje, ne anashkalojmë shumë mundësi më të vogla për të festuar. Por pavarësisht nëse festoni ngjarje më të vogla apo ngjarje të mëdha, duhet të jeni akoma mirënjohës që mund të festoni. Jo shumë njerëz në botë kanë lirinë për të festuar.

9.Rroba dhe këpucë
Ecja në plazh pa këpucë mund të duket freskuese apo edhe romantike gjatë kohës që jeni me pushime, por imagjinoni se duhet ta bëni atë çdo ditë dhe në temperatura të djegura, ose në zhavorr dhe shkëmbinj. Kjo sigurisht nuk do të duket interesante. Sipas të dhënave të Bankës Botërore, rreth 750 milion njerëz jetojnë nën varfëri ekstreme, duke mbijetuar me më pak se 1.90 dollarë në ditë.

10. Një jetë e shëndetshme me përkujdes shëndetësorë
10 Things We Don’t Appreciate Until Life Slaps Us in the Face
Nëse ju dhe anëtarët e familjes suaj keni një jetë relativisht të shëndetshme ose keni qasje në kujdes mjekësor të përballueshëm dhe të mirë, duhet ta konsideroni veten me fat dhe të jeni mirënjohës për të. Sipas një raporti të përbashkët të Bankës Botërore dhe OBSH, të paktën gjysma e popullsisë së botës nuk mund të marrë shërbime themelore shëndetësore.

Shpërndaje që të inspirosh dikë sot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *