Psikologët tregojnë 6 aftësi të rëndësishme për të shpëtuar një lidhje

Guy Winch, një psikolog i familjes që ka ndihmuar çifte për më shumë se 20 vjet, mendon se lumturia dhe kënaqësia në një marrëdhënie varet nga tre faktorë kryesorë. Më shumë se kaq, këta faktorë nuk janë instinktivë dhe kërkojnë mësim dhe përgatitje.

1.Dhembshuria
Dhembshuria është aftësia për të imagjinuar veten në këpucët e dikujt tjetër. Pasi të keni jetuar disa vjet me dikë, mund të mendoni se e njihni shumë mirë njëri-tjetrin. Sidoqoftë, kjo mund të jetë një pengesë në mënyrën tuaj të zhvillimit të empatisë për njëri-tjetrin në marrëdhënie. Për të shmangur këtë gabim, praktikoni dhembshurinë tuaj. Provoni ta vendosni veten në vendin e dikujt tjetër. Mbyllni sytë duke marrë karakterin e personit dhe rrethanat në të cilat merren parasysh, përpiquni të imagjinoni se si duhet të ndihen ata.

2. Kuptimi Emocional
Sigurisht, gjatë një argumenti, shumë pak njerëz thonë ndonjëherë: “Ju keni të drejtë të ndjeheni në këtë mënyrë, dhe unë e kuptoj këtë.” Këto fjalë mund të kenë një efekt të mrekullueshëm. Partneri juaj do të kuptojë që ju i kuptoni ndjenjat e tyre dhe edhe pse jeni të mërzitur. Ky realizim çon në lehtësimin dhe harrimin e emocioneve negative.

3.Vëmendja dhe mirësjellja
Të gjithë kemi një prirje për të nënvlerësuar rëndësinë e veprimeve të vogla të mirësjelljes dhe vëmendjes. Një rreth vicioz shpesh shfaqet në marrëdhënie: njëri partner tregon se janë të mërzitur, tjetri bën të njëjtën gjë, dhe gjithçka çon në një konflikt serioz. Në këtë rast, vëmendja, mund të ndihmojë në heqjen e zemërimit.

4.Partnershipi
Disa çifte mësohen aq shumë me njëri-tjetrin saqë fillojnë të trajtojnë njëri-tjetrin si shokët e dhomës. Dhe çdo person fillon të jetojë jetën e vet. Në këtë situatë, disa njerëz shpesh injorojnë mendimet e partnerëve të tyre kur marrin një vendim. Ka të ngjarë të çojë në argumente të shpeshta dhe shpërthime. Për të shmangur këtë, ju duhet të merrni vendime të rëndësishme duke marrë parasysh mendimin e partnerit tuaj.

5. Mirënjohja
Tregoni partnerit tuaj sa mirënjohës ju jeni në çdo moment. Ju mund të mos e besoni këtë, por këto fjalë janë magjike. Partneri juaj do të mendojë që jeni të dobishëm, të nevojshëm dhe do ta kuptojë që vërtet mendoni në këtë mënyrë.

6. Lumturia
Shumë njerëz mendojnë se personi që ata e duan është përgjegjës për ndjenjën e tyre të kënaqësisë. Kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë. Themeli i lumturisë tuaj nuk është dikush tjetër, jeni ju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *