8 këshilla nga neuropsikologët se si të jeni të lumtur

Ka mijëra këshilla dhe teknika psikologjike për t’ju ndihmuar të ndjeheni të lumtur dhe të mësoni të gëzoheni në çdo ditë të re. Sot Ndryshe prezanton disa gjetje nga neuroshkencëtarët – njerëzit që dinë saktësisht kur dhe pse truri juaj mund t’ju japë ndjenjën e kënaqësisë totale!

1.Mësoni të thoni “Faleminderit”.
Çfarë ndodh:
Kur falënderojmë një person për diçka, ne përqëndrohemi në aspektet pozitive të jetës. Kujtimet e këndshme shkaktojnë prodhimin e serotoninës në korteksin cingular anterior. Kjo teknikë shpesh përdoret për trajtimin e depresionit.

2.Zgjidhni problemet një nga një.

Çfarë ndodh:
Truri ynë nuk ndalet kurrë në kërkimin e zgjidhjeve për çdo problem që na shqetëson. Kjo kërkon shumë energji, kështu që sa herë që truri lodhet dhe problemi mbetet i pazgjidhur ndiejmë ankth dhe acarim. Nga ana tjetër, për çdo vendim të suksesshëm, truri ynë shpërblen veten me një dozë të transmetuesve neurot që qetësojnë sistemin limbik dhe na ndihmojnë të shohim edhe një herë botën në një dritë më të mirë.

3.Mos i mbani gjërat në pah: flisni për atë që ju shqetëson.
8 Tips From Neuroscientists on How to Become Perfectly Happy
Çfarë ndodh:
Është e këshillueshme që mos t’i mbani problemet tuaja të ngritura lart. Kurdoherë që flisni për to, truri juaj shkakton prodhimin e serotoninës dhe madje arrin të gjejë disa anë pozitive të situatës.

4.Mësoni, mësoni dhe, edhe një herë, mësoni!
8 Tips From Neuroscientists on How to Become Perfectly Happy
Për trurin, përvetësimi i njohurive të reja do të thotë përshtatje e përhershme në një mjedis në ndryshim. Me anë të këtij procesi, truri ynë zhvillohet, duke shpërblyer përpjekjet e veta për të thithur dhe përpunuar informacion të freskët me dopaminë, hormonin e gëzimit.

5.Luani sporte
Sapo stresi mbaron, trupi juaj merr një shpërblim: një dozë endorfinash, të lëshuar nga gjëndra e hipofizës. Efekti është i ngjashëm me atë të opiumeve (p.sh., morfinë), të cilat zvogëlojnë dhimbjen dhe lartësojnë gjendjen shpirtërore. Ju nuk keni nevojë të bëni maratona për të arritur këtë rezultat – madje edhe një shëtitje e zakonshme mund të bëjë mrekulli.

6.Gjithmonë përpiquni të bëni një gjumë të mirë.
Ndërsa flemë në errësirë, trupi ynë sekreton hormonin melatonin. Ky hormon ngadalëson të gjitha proceset në trup, duke e ndihmuar atë të rikuperojë dhe të rrisë nivelin e serotoninës në hipotalamus. Nëse truri zbulon një ndryshim në ndriçim, ajo shkakton lëshimin e hormonit të stresit për të zgjuar shpejt trupin. Prandaj, është e rëndësishme që të flini 6-8 orë në ditë dhe vetëm në ambiente të errëta.

Shpërndaje me dikë që ka nevojë për këtë informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *