Çka është depresioni i qeshur dhe si ta dalloni tek të afërmit tuaj?

Nëse kërkoni në hashtagun #faceofdepression në rrjetet sociale, do të shihni qindra fotografi që tregojnë njerëz të lumtur dhe të qeshur, të cilët në të vërtetë vuajnë nga depresioni. Ndonjëherë këto foto postohen nga vetë njerëzit, por më shpesh, ato ndahen nga të afërmit dhe miqtë e tyre, të cilët dëshirojnë të ndihmojnë të dashurit e tyre dhe dëshirojnë t’i tregojnë botës për këtë problem.

Çka është depresioni i qeshur dhe pse mund të jetë i rrezikshëm?
What Smiling Depression Is and What You Can Do If Someone You Love Has It
“Disa ditë para se burri im të vetëvritej. Asnjëherë nuk kemi menduar se ai ndihet kështu” – 2012
Të kesh depresion të buzëqeshur do të thotë që po përpiqesh të shfaqesh i lumtur dhe i gëzuar për të tjerët, ndërsa vuan thellë brenda. Njerëzit që e kanë nuk duket se po vuajnë, kjo është arsyeja pse miqtë dhe familja e tyre nuk dyshojnë se asgjë nuk është në rregull.

Për më tepër, nganjëherë ata që vuajnë nuk e kuptojnë se kanë probleme, kështu që ata nuk kërkojnë ndihmë. Njerëzit me depresion të qeshur shpesh jetojnë jetë aktive shoqërore, kanë familje, miq dhe punë, ata duken të suksesshëm dhe goxha të lumtur, dhe kurrë nuk do të dini se çfarë fshihej pas kësaj fasade të lumtur.

Pjesa më e keqe e këtij problemi është se duket se ka një lidhje midis depresionit të qeshur dhe mendimeve të vetëvrasjeve. Këta njerëz mund të duket se janë energjikë dhe entuziastë në sipërfaqe, por pas dyerve të mbyllura ata mund të ndjehen të pavlerë dhe të dëshpëruar.
What Smiling Depression Is and What You Can Do If Someone You Love Has It
“Fotografia e fundit e imja dhe nënës sime në darkë. Ajo bëri vetëvrasje një muaj më vonë, pak para ditëlindjes time të 21 ”.

Edhe pse depresioni i buzëqeshur fshihet pas një maske lumturie, ka mënyra që mund ta dalloni atë tek dikush që e doni. Shenjat më të shpeshta të depresionit të buzëqeshur përfshijnë:
Një interes i zvogëluar për hobi dhe aktivitete që personi dikur i donte, Ndryshimet në peshë dhe oreks, Lodhja dhe humbja e përqendrimit
pagjumësi, Duke menduar për situata negative pa pushim, Lumturia e detyruar dhe e panatyrshme.

Ja se si mund të ndihmoni dikë që vuan nga buzëqeshja e depresionit:
What Smiling Depression Is and What You Can Do If Someone You Love Has It
Ndihmoni ata të kuptojnë se kanë një problem. 
Bëhuni dëgjues i mirë. Ndihmoni ata të rrisin vetëvlerësimin e tyre. Kushtojini më shumë vëmendje njerëzve që doni. Ndihmoni ata të veprojnë “normal”.
Shpërndaje këtë informacion të rëndësishëm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *