7 mënyra të thjeshta për të focuar inteligjencën tuaj emocionale

Provat tregojnë se inteligjenca emocionale luan një rol të madh në performancën e vendit të punës. Individët me inteligjencë të lartë emocionale performojnë më mirë dhe zakonisht përjetojnë mirëqenie psikologjike dhe fizike.

1. Emërtoni emocionet tuaja.
Njerëzve rrallë u pëlqen të flasin për ndjenjat e tyre, përkundër faktit se emocionet tona ndikojnë në çdo vendim që marrim. Shumë njerëz janë shumë më të rehatshëm duke thënë gjëra të tilla si: “Unë kisha flutura në stomakun tim” ose “një gungë në fyt” sesa ato që ndjehen me të vërtetë, që është trishtim ose ankth.

Praktikoni etiketimin e emocioneve tuaja me fjalë të vërteta – të irrituara, të shqetësuar, të zhgënjyer, etj. Kontrolloni veten disa herë në ditë dhe kushtojini vëmendje mënyrës sesi po ndiheni, edhe nëse nuk e njoftoni me zë të lartë.

2. Merrni parasysh se si emocionet tuaja ndikojnë në gjykimin tuaj.

Për të marrë vendime më të mira, duhet të kuptoni se si emocionet tuaja po ndikojnë në gjykimin tuaj. Duke vepruar kështu, ju do të balanconi këndvështrimin e logjikës dhe emocionit tuaj, dhe kështu do të pajiseni më mirë për të marrë vendime.

3. Vendosni nëse ndjenjat tuaja janë një mik apo një armik.

Çdo emocion që ne përjetojmë ka fuqinë për të qenë i dobishëm ose jo i dobishëm ndonjëherë. I njëjti emocion mund të ndikojë tek ne në mënyrë pozitive ose negative, në varësi të mënyrës se si ne e përdorim atë.

Sapo të përcaktoni se çfarë po ndjeheni në çdo moment, më pas merrni parasysh nëse ai emocion po ju bën shok ose armik në atë kohë.

4. Jini përgjegjës për emocionet tuaja.

Vetëm ju mund të zgjidhni se si vendosni t’u përgjigjeni rrethanave tuaja dhe njerëzve të tjerë. Mos harroni këtë sa herë që tundoheni të mendoni se dikush tjetër po ju shqetëson emocionalisht. Kështu që sesa të mendoj, “Ai po më bën të çmendem”, provo diçka të tillë, “Mua nuk më pëlqen atë që po bën ai tani, dhe unë jam duke u çmendur”.

5. Vini re ndjenjat e njerëzve të tjerë.

Kuptimi juaj se si ndihen njerëzit e tjerë është një nga komponentët kryesorë për të ngritur inteligjencën tuaj emocionale. Përqendrimi në këtë do t’ju pengojë të ndërprisni dikë me të cilin nuk jeni dakord ose të hidheni në një argument.

Kushtojini vëmendje gjendjeve emocionale të njerëzve të tjerë. Nëse mund ta dalloni se si ndihet dikush, atëherë do të kuptoni më mirë se si ka mundësi që ai emocion të ndikojë në perceptimin dhe sjelljen e këtij individi.

6. Kufizoni kohën e ekranit.

Kalimi i tepërt i kohës në pajisjet tuaja dixhitale do të dëmtojë marrëdhëniet tuaja. Në marrëdhëniet romantike, studimet kanë zbuluar që të kesh një smartphone të pranishëm ndërsa je duke kaluar kohë me dikë tjetër mund të frenojë afërsinë dhe të gërryen besimin.

Shumë kohë në ekran gjithashtu mund të ndërhyjë në aftësinë e një individi për të lexuar ose kuptuar emocione. Dhe siç lexoni më herët, ky është një nga katër përbërësit kritikë të inteligjencës emocionale.

Shpërndaje me të tjerët

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *