9 gjërat që nuk duhet t’i pastroni me fshesë vakumi

Pastrimi i gjërave të prishura ose të derdhura me një fshesë vakumi shpeshherë tingëllon si zgjidhja më e mirë, duke marrë parasysh që shumë prej nesh kanë vakuume pa tela që lehtë mund të zëvendësojnë fshesat. Sidoqoftë, pas një kohe mund të zbulojmë se pajisja jonë e dobishme ka erë të keqe, se aftësia e saj e punës është ulur ndjeshëm, ose se ajo ka pushuar së punuari së bashku, për arsye të panjohura. Dhe kjo është padyshim sepse ka disa gjëra që nuk duhen thithur në një fshesë me korrent.

1. Kafe, baza kafeje dhe kakao

9 Things That You’d Better Not Vacuum

Nëse përpiqeni të vakumoni bazat e kafesë së përdorur, kjo do të promovojë rritjen e mykut në koshin e pluhurit. Bazat e përdorura janë gjithmonë të lagura, edhe kur duket se nuk janë ashtu. Përveç kësaj, këto grimca ngjiten shpejt në pjesët e brendshme të vakumit dhe bëhet gati e pamundur pastrimi i tyre.

Kafeja e thatë, si dhe kakaoja, janë gjithashtu të rrezikshme për fshesën me korrent, sepse grimcat e tyre të vogla mund të bllokojnë filtrat. Ata gjithashtu mund të futen brenda motorit dhe ta çaktivizojnë atë.

2. Dheu dhe pjesët e tjera të thata të bimëve shtëpiake

A i kanë gjurmuar ndonjëherë fëmijët tuaj tokat nëpër korridor? Gjëja e parë që duam të rrëmbejmë në këtë situatë është një fshesë me korrent. Sidoqoftë, në këtë rast, është më mirë të pastroni tapetin me një furçë sepse vakumi do ta shtyjë papastërtinë brenda gëzofit edhe më thellë dhe do të jetë shumë e vështirë për ta nxjerrë atë.

Përveç kësaj, nëse toka e derdhur ka qenë e lagësht, mund të shkaktojë disa çështje teknike në motor. Lulet e thata dhe gjethet e bimëve të brendshme mund të bllokojnë lehtësisht një gete ose filtër fleksibël. Ata gjithashtu qëndrojnë të lagësht pasi të jenë brenda vakumit, gjë që mund të jetë e dëmshme për pjesë të ndryshme të pajisjes.

3. Flokët
Shtë e pamundur të shmangni futjen e flokëve brenda vakumit, por ia vlen të tregoni kujdes për leshin e kafshëve dhe flokët e njeriut dhe të mos lejoni që ajo të futet në vakum në sasi të mëdha. Ata bllokojnë pluhurin dhe pastrohen shumë shpejt. Pasi flokët të futen shumë në pajisje, fuqia e fshesës me korrent mund të ulet shumë – edhe gjatë një pastrimi.

Disa fshesë me korrent pa tela janë të pajisur me furça të shpejta, rrotulluese që rrokullisen flokët aq shumë, do të duhet të çmontoni pajisjen ose të pastroni furçat me dorë.

4. Kozmetikë

9 Things That You’d Better Not Vacuum

Pluhuri kozmetik, theksuesit dhe produkte të tjerë kozmetikë që duken të thatë, në të vërtetë përmbajnë vajra dhe substanca të ndryshme që fillojnë të shkrihen nën ndikimin e ajrit të nxehtë. Kjo është arsyeja pse kozmetika konsiderohet një nga armiqtë më të rrezikshëm të fshesës me korrent – e gjitha sepse përbërësit e yndyrës do të shkrihen brenda pajisjes dhe do të bllokojnë pjesët mekanike dhe filtrat.

Eshtë pothuajse e pamundur të pastroni filtrat pasi të futni produkte kozmetike dhe shpesh do t’ju duhet t’i zëvendësoni ato.

5. Pjesë të vogla letre 

Letra bllokon vakumin shumë shpejt, gjë që bën që pajisja të mbinxehet dhe motori të ndalojë së funksionuari.Grimcat shkrihen shpejt brenda vakumit nën ndikimin e ajrit të nxehtë, mbërthehen në vende me vështirësi të arritshme dhe ndalojnë vakumin nga puna.

6. Tela elektrike

9 Things That You’d Better Not Vacuum

Mund të duket si një zgjidhje e rehatshme për të pastruar telat elektrikë me ndihmën e vakumit, por hundëzat dhe fuqia e thithjes mund të dëmtojnë kabllot dhe të heqin telat e vegjël.

Këto lot nuk janë gjithmonë të dukshme dhe mund të përfundoni me një qark të shkurtër ose një goditje elektrike. Kjo është arsyeja pse është më mirë të shmangni pastrimin e vendeve me grumbuj telash në këtë mënyrë, veçanërisht nëse këto grumbuj përbëhen nga kabllo me gjerësi të ndryshme (për shembull, në tryezën tuaj ose në kuzhinë).

7. Miellin

9 Things That You’d Better Not Vacuum

Ekspertët thonë se nëse keni nevojë të pastroni miellin me një fshesë me korrent, kushtojini vëmendje sesa po pastroni. Një grusht i vogël nuk do të dëmtojë pajisjen, por nëse derdhni tërë paketën, është më mirë ta mbledhni manualisht.

Përndryshe, mund të dëmtojë vakumin: të gjithë filtrat do të bllokohen dhe mielli mund të futet brenda motorit dhe ta çaktivizojë atë.

Shpërndaje me dikë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *