Ja pse duhet t’i lani peshqirët më shpesh se sa mendoni

Hulumtimet tregojnë se peshqirët që ne përdorim çdo ditë për të tharë lëkurën tonë pas një dush përhapin të gjitha llojet e mikrobeve dhe baktereve, duke siguruar kushtet ideale për ta: lagështi, një temperaturë të ngrohtë, oksigjen dhe pH neutral.

Here’s Why You Should Wash Your Towels More Often Than You Think

Sipërfaqja e trupit tonë pret mijëra lloje të ndryshme të mikroorganizmave. Kur thani veten me një peshqir, mikrobet dhe sekretet e trupit lëvizin në pëlhurë. Shumica e këtyre mikrobeve nuk shkaktojnë dëme në shëndetin tonë, por akoma … Ata jetojnë në peshqirin tuaj dhe ato shumohen shumë shpejt.

Por ajo që është edhe më keq është se peshqirët tuaj të banjës grumbullojnë mikrobe dhe baktere të tjera që janë të pranishme në banjë, përfshirë ato që vijnë nga tualeti – veçanërisht nëse nuk e mbyllni kapakun e tualetit përpara se të skuqeni.

Dhe kjo erë e domosdoshme është padyshim një shenjë e keqe: nëse peshqirja juaj e banjës ka këtë erë, do të thotë që ka qenë një vend i shumimit të baktereve për një kohë dhe është koha ta lani atë.

Por çfarë duhet të bëjmë?

Përdorni të njëjtën peshqir për banjë jo më shumë se tre herë maksimum.

Eshtë e rëndësishme që ta lini peshqirin të thahet tërësisht para se ta përdorni.

Nëse keni mundësi, lajeni peshqirin pas çdo përdorimi.

Ata duhet të thahen në një ambient të mirë dhe të pastër.

Po ashtu, duhet që t’i pastroni në 60 gradë në mënyrë që t’i vrisni të gjitha mikroganzimat.

Dhe në fund… kurrë mos e ndani të njejtin peshqir me dikë tjetër.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *