Si ta dalloni një person që po e luan rolin e viktimës?

Një person që luan viktimën zakonisht shpreh shumë negativitet dhe beson se problemet e tyre shkaktohen nga kushdo, por jo nga vetja e tyre. Ne mund të merremi me ta çdo ditë të jetës sonë, të ndiejmë dhembshuri për ta dhe  t’i ndihmojmë ata, por ata mund të na manipulojnë në proces.

1.Ata ndjehen keq për veten e tyre
Image result for crying woman wikihow
Bota e jashtme është jomiqësore dhe për të përballuar këtë, viktimat vazhdimisht ndjehen keq për veten e tyre dhe përpiqen t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndjehen njësoj. Sa më shumë njerëz të reagojnë ndaj kësaj, aq më shumë viktima mbërthehet në këtë rol.

2.Ata ju manipulojnë
Image result for crying woman wikihow
Atyre u pëlqen të veprojnë si të pafuqishëm për të fituar dhembshurinë tuaj dhe për të marrë simpatinë dhe mbështetjen tuaj. Kjo do t’i lejojë viktimës të luajë me ndjenjat tuaja dhe t’ju manipulojë. Ata gjithashtu mund t’ju bëjnë të ndiheni fajtorë për gjithçka që u keni bërë ndonjëherë atyre.

3.Jeta e tyre personale është në pritje
Meqenëse viktimat zakonisht janë të sigurt për pafuqinë e tyre, ata nuk bëjnë asnjë përpjekje për të përparuar jetën e tyre dhe për t’u bërë më të mirë në diçka. Në thelb, ata ngecen në një periudhë të jetës së tyre.

4.Ata krijojnë barriera
Ata nuk u pëlqen të dëgjojnë asgjë që ju thoni për sjelljen ose qëndrimin e tyre dhe nuk u pëlqen të përballen me faktin që janë toksik. Nëse kjo ndodh, ata do të zgjedhin t’i largojnë njerëzit dhe të ndalojnë çdo komunikim me ta.

5.Ata e kanë problem të besojnë tek njerëzit
Ky është rezultat i një problemi të thellë psikologjik te dikush që është viktimë – atyre u mungon vetëbesimi dhe nuk besojnë në veten e tyre. Ata projektojnë emocionet e tyre në pjesën tjetër të botës dhe me të vërtetë besojnë se njerëzit e tjerë janë njësoj si ata: jo të besueshëm. Nuk ka asnjë garanci që dikush mund t’i bindë ata ndryshe.

6.Ata nuk mund të ndalojnë së krahasuari veten me të tjerët
Për shkak se u mungon vetëbesimi, ata nuk mund të ndalojnë së menduari nëse janë më mirë apo më keq se kushdo tjetër. Kjo vetë-kritikë është e dëmshme si për viktimat ashtu edhe për njerëzit përreth tyre, pasi ata do të përpiqen për të fituar dhembshurinë e njerëzve përreth.

7.Janë të palumtur me jetën e tyre
Pavarësisht se çfarë gjëra pozitive ndodhin në jetën e tyre, viktimat nuk do t’i marrin seriozisht dhe kurrë nuk do të jenë të mjaftueshme. Njerëzit si kjo zakonisht nuk janë optimistë dhe nuk e vlerësojnë jetën dhe momentet e saj të ndritshme.

Shpërndaje me të tjerët!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *