Gjërat dhe zakonet që tregojnë se nuk jeni një person i mirë

Ne vendosëm të gërmojmë më thellë dhe të gjejmë shpjegimin psikologjik të një personi “të keq”.

Shmangia e përgjegjësive
Shmangia e përgjegjësive thirret si një nga cilësitë e këqija tek një person. Frika nga marrja e çdo lloj përgjegjësie mund të shkaktojë një çrregullim psikologjik.


Një person, për shembull, mund të ketë një sulm paniku sa herë që ata pa vetëdije e kuptojnë se ekziston një detyrim. Mund të ndodhë për arsye të ndryshme: Tolerancë e ulët ndaj emocioneve negative, Mungesa e guximit, Vetëvlerësim i ulët, Frika nga gabimi dhe frika nga dështimi.

Pamundësia për të pranuar kritikë

Askush nuk dëshiron të kritikohet. Ajo dhemb, por ndonjëherë njerëzit nuk mund as të gëlltisin të vërtetat e thjeshta për veten e tyre. Por të jesh i hapur për informacion të ri do të thotë një aftësi për të ndryshuar për të mirë. Të marrësh çfarëdo lloj kritike ose opinioni si sulm personal nuk është gjë e mirë.

Të argëtohesh me pamjen apo paraqitjen e njerëzve të tjerë
Njerëzit shpesh fyejnë njëri-tjetrin me qëllim, dhe plagët emocionale nga kjo zgjatin për një kohë të gjatë. Njerëzit kanë nevojë të ndjehen unikë nga të tjerët, por poshtërimi nuk është mënyra e duhur për të bërë këtë.

Tallja me një person tjetër për pamjen ose pikëpamjet e tij/saj mund të shkaktojë një problem të madh për të dy palët. Është e vështirë të menaxhosh zemërimin tënd kur dëgjon dikë që të tallet ose të ngacmon ty. Në çdo rast është më mirë të bëni kontaktin me sy dhe të pauzoni menjëherë, si dhe të ecni larg dhe të mos reagoni.

Pamundësia për të kërkuar falje
“Nëse e bëra, nuk ishte edhe aq keq.” “Dhe nëse lëndoheni, e meritoni.” Fjalët si këto mund të prekin një njeri. Në vend se të kërkoni ndjesë, ju shfaqni edhe më shumë agresion.
Arsyeaj pse njerëzit i thonë këto fjalë është se ata kanë frikë të marrin përgjegjësi dhe kështu që çdo herë do të përpiqen ta bëjnë situatën edhe më keq, sesa të prishin një imazh të përsosur për veten e tyre.

Të jesh mosrespektues ndaj njerëzve dhe punës së tyre


Të jesh mosrespektues ndaj njerëzve të tjerë dhe ndaj punës së tyre nuk i ndihmon askujt. Thjesht mund të shikosh me gojë të hapur dhe nuk mund të besosh se një person është serioz. Njerëzit të cilët shpesh sillen pa respekt me të tjerët mund të kenë:

Një formë e vetë-mbrojtjes kundër ndjenjave të pamjaftueshmërisë, ose një stil i ndryshëm komunikimi që shkakton lehtësisht keqkuptime.

Shpërndaje me dikë që i duhet ky informacion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *