Si ndikon gjumi në shëndetin mendor?

Pagjumësia është një problem i zakonshëm në të gjithë botën. Sipas vlerësimeve, besohet se prek afërsisht 33% të popullsisë në botë.

Marrëdhënia midis gjumit dhe shëndetit mendor

Sleep and mental health - Harvard Health

Nuk është sekret që gjumi luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e mirë fizik dhe mendor.Pagjumësia mund të ju lë të ndjeheni irritues dhe të rraskapitur në afat të shkurtër, por gjithashtu mund të ketë pasoja serioze për shëndetin afatgjatë. Mungesa e gjumit është e lidhur me një numër pasojash të pafavorshme shëndetësore, përfshirë sëmundjen e zemrës, diabetin dhe depresionin.

Depresioni

How to Handle Depression in Older Adults - Consumer Reports

Pagjumësia dhe problemet e tjera të gjumit mund të jenë një simptomë e depresionit, kohët e fundit hulumtimi ka implikuar mungesën e gjumit në fakt shkaktimin e depresionit.

Ankthi

Anxiety at Work | workingwise

Ashtu si me shumë kushte të tjera psikologjike, marrëdhënia midis gjumit dhe ankthit duket se shkon në të dy drejtimet. Njerëzit me ankth kanë tendencë të përjetojnë më shumë shqetësime të gjumit.

Çregullimi bipolar

Çregullimet e gjumit janë shumë të zakonshme tek njerëzit me çrregullim bipolar. Probleme të tilla mund të përfshijnë pagjumësinë, ciklet e parregullta të zgjimit të gjumit dhe makthet. Çregullimi bipolar karakterizohet nga periudha alternative të gjendjes depresive dhe të ngritur.

Bipolaritet-arkiv - Bipolarmamman

Efektet negative të gjumit të dobët janë të dokumentuara mirë, përfshirë ndikimin e thellë në shëndetin mendor dhe mirëqenien emocionale. Gjumi i dobët shpesh mund të jetë një simptomë ose pasojë e një gjendje ekzistuese psikologjike, por problemet e gjumit gjithashtu mendohet se shkaktojnë ose kontribuojnë në shfaqjen e çrregullimeve të ndryshme mendore, përfshirë depresionin dhe ankthin.

 

Për këtë arsye, adresimi i problemeve të gjumit  është i rëndësishëm për të ndihmuar në mbrojtjen e shëndetit tuaj të përgjithshëm. Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës që promovojnë gjumin e mirë mund të ndihmojë, por bisedoni me mjekun nëse problemet tuaja të gjumit vazhdojnë. Një çrregullim themelor i gjumit ose një gjendje mjekësore mund të jetë duke luajtur një rol në çështjet tuaja të gjumit.

 

Shpërndaje me dikë  që  mund ti ndihmojë  ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *