Sa kohë jeton koronavirusi në sipërfaqe të ndryshme?

 

Në fund të vitit 2019, një koronavirus i ri filloi të qarkullojë te njerëzit. Ky virus, i quajtur SARSCoV-2, shkakton sëmundjen e njohur COVID-19.

Plastika

Coronavirus risks a return of the throwaway culture – POLITICO

Shumë objekte që përdorim çdo ditë janë prej plastike. Disa shembuj të tillë si:

paketimin e ushqimit

shishe uji dhe enë qumështi

kartat e kreditit

telekomandat dhe kontrollorët e lojërave video

çelsat e dritës

tastierat kompjuterike dhe miu

lodra

Sidoqoftë, studiuesit zbuluan se virusi në plastikë mund të qëndroj maksimalisht deri në 7 ditë.

Metali

Everyday objects and the coronavirus - The Washington Post

Metali përdoret në një larmi objektesh që ne përdorim çdo ditë. Disa prej metaleve më të zakonshëm përfshijnë çelik inox dhe bakër. Shembuj të tillë përfshijnë:

dorezat e dyerve

frigoriferë

vegla metalike

çelësat

tigane e tenxhere

pajisje industriale

bakër

monedha

stoli

telat elektrikë

 

Hetuesit gjithashtu vlerësuan qëndrueshmërinë virale në sipërfaqet e bakrit. Virusi ishte më pak i qëndrueshëm në bakër, pa asnjë virus të zbatueshëm të zbuluar pas vetëm 4 orësh.

 

Letër

Worldwide coronavirus death toll rises to more than 300,000

Disa shembuj të produkteve të zakonshme të letrës përfshijnë:

paratë e letrës

letra

revista dhe gazeta

letër higjienike

Studimi  zbuloi se asnjë virus i vlefshëm nuk mund të gjendej në shtypjen e letrës  pas 3 orësh. Sidoqoftë, virusi mund të qëndroj në para ose  letër deri në 4 ditë.

 

Gotë

Plexiglas screens, thermal cameras and safety 'certificates' – how ...

Disa shembuj të objekteve të qelqit që prekim çdo ditë përfshijnë:

dritaret

pasqyra

gotat

ekrane për TV, kompjuterë dhe telefona

Shkencarët zbuluan se asnjë virus nuk mund të qëndroj në sipërfaqet e qelqit pas 4 ditësh.

 

Druri

How long the coronavirus can live on surfaces, and how to ...

Objektet prej druri që gjejmë në shtëpitë tona shpesh janë gjëra si tablo, mobilje dhe rafte.

Virusi i zbatueshëm nga sipërfaqet e drurit nuk mund të qëndroj pas 2 ditësh.

 

A mund të ndikojë temperatura dhe lagështia në koronavirus?

A seasonal cycle to the coronavirus epidemic is possible, but it ...

Viruset definitivisht mund të ndikohen nga faktorë të tillë si temperatura dhe lagështia. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), shumica e koronaviruseve mbijetojnë për një kohë më të shkurtër në temperatura dhe nivele më të larta lagështie.

Ne nuk dimë akoma se sa kohë virusi mund të jetojë në ushqim dhe ujë. Sidoqoftë, nuk ka pasur raste të dokumentuara të COVID-19 që lidhen me ushqimin, paketimin e ushqimit ose ujin e pijshëm.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *