6 gabime që ne i bëjmë para se të flemë të cilat na shtojnë peshë

Shtimi i kileve shtesë në shkallë jo vetëm që çon në zhgënjim, por gjithashtu mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore.

  1. Ushqime natën vonë

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Të gjithë e dimë për rregullin e të mos ngrënit pas orës 6 të mbrëmjes. Sidoqoftë, studimet na kujtojnë se ngrënia me vonesë çon në shtim në peshë. Për më tepër, mund të rrisë kolesterolin, nivelin e insulinës dhe të ndikojë negativisht në indikatorët tanë hormonalë. Mos harroni se nëse marrja e kalorive tuaja është shumë më e madhe se ajo që po digni, përfundimisht çon në shtim në peshë.

 

  1. Pirja e kafesë vonë

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Pirja e kafesë vonë në mbrëmje jo vetëm që ju dëmton gjumin, por më e fundit që duhet të konsumoni kafeinë është 6 orë para se të shkoni në shtrat. Shkencëtarët gjithashtu lidhin konsumin e acidit klorogjenik, që gjendet në kafe, me rritjen e peshës. Mundohuni ta zëvendësoni kafenë me çaj bimor ose, edhe më mirë, me ujë të ngrohtë.

 

  1. Mos gjumë të mjaftueshëm

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Një sasi e shëndetshme e gjumit është rreth 7-8 orë në natë, por nëse është më pak se kjo në baza ditore, kjo është kur fillojnë shumë probleme shëndetësore. Studimet kanë vërtetuar se ekziston një lidhje midis privimit të gjumit dhe ndryshimeve negative në metabolizëm. Një faktor tjetër vendimtar mund të jetë që të mos kesh gjumë të mjaftueshëm çon në lodhje dhe, rrjedhimisht, më pak aktivitet fizik.

 

  1. Mungesa e stërvitjes

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Ushtrimet dhe aktiviteti fizik luajnë një rol vendimtar në humbjen e peshës, pasi ato rrisin metabolizmin dhe djegien e kalorive. Është thelbësore të praktikoni edhe ushtrimin më të moderuar në baza ditore, kështu që nëse ecni për rreth 15 minuta çdo ditë, do të digjni deri në 100 kalori shtesë. Kjo shton deri në rreth 700 kalori në javë dhe 10 bs. të humbjes së peshës në një vit.

 

  1. Përdorimi i pajisjeve elektronike në mbrëmje

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Studimet konfirmojnë se përdorimi i pajisjeve elektronike që lëshojnë dritën blu para gjumit është e lidhur me privimin e gjumit dhe shtimin eventual të peshës. Këto pajisje ndërhyjnë në prodhimin e trupit të melatoninës, i cili është një hormon përgjegjës për rregullimin e cikleve të gjumit. Në vend që të kërkoni nëpër rrjete sociale përpara se të shkoni në shtrat, zgjidhni të lexoni një libër interesant në shtyp ose të dëgjoni muzikë relaksuese.

 

  1. Vendosja e alarmit shumë vonë

7 Bedtime Mistakes That Make Us Gain Weight At Night

Besoni apo jo, studiuesit thonë se njerëzit që janë të ekspozuar ndaj dritës së ndritshme më herët në mëngjes, kanë indeks më të ulët të masës trupore, sesa ata që ekspozohen më vonë në dritë. Është vërtetuar se edhe 20-30 minuta dritë natyrale në natyrë ndikojnë në indeksin e masës trupore. Prandaj zgjohuni herët dhe shkoni për një ecje në mëngjes!

 

Cilin nga këto gabime në shtrat i bëni dhe cilat prej tyre ishin të reja për ju? A do të ndryshoni ndonjë nga zakonet tuaja të mbrëmjes pasi të keni lexuar këtë artikull? Ndani mendimet dhe idetë tuaja në komentet më poshtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *