8 tiparet e përbashkëta të njerëzve me shëndet të mirë të trurit

 

Vallëzimi

Dancing On Ice Star Ian 'H' Watkins asked BBC to do same-sex ...

Sipas një studimi në Journal of American Geriatrics Society, ushtrimet dhe aktivitetet që përfshijnë lëvizjen me mend, të tilla si vallëzimi, shpesh kanë aftësi njohëse shumë më të fortë se sa ata që nuk e bëjnë. Vallëzimi për vetëm një orë në javë u zbulua për të ndihmuar ata me rënie njohëse, duke rritur mendimin e tyre pozitiv dhe funksionin e përditshëm.

Thjesht janë në lëvizje

Në fund të ditës, gjithçka që ju vërtet duhet të bëni është të lëvizni. Ushtrimi i fuqishëm mund t’ju bëjë shkencërisht dhjetë vjet më të ri për sa i përket shëndetit fizik! Kjo ka të ngjarë sepse ekspertët besojnë se ushtrimi prodhon neurone të reja në tru, veçanërisht në hipokampus, i cili është qendra e kujtesës dhe mësimit të trurit.

Ata qëndrojnë aktivë mendërisht

Aktiviteti mendor është shumë i rëndësishëm për ruajtjen e shëndetit të trurit tuaj. Mendoni si një muskul. Nëse nuk e vendosni kurrë në përdorim, ajo ngadalë do të harxhohet. Si i tillë, ju duhet të vazhdoni të punoni në trurin tuaj në mënyrë që të mbetet i fortë dhe “i përshtatshëm”.

Bëni një enigmë ndërkryq

Popular word games for Windows 10

Lojëra fjalëkryq dhe lojëra të tjera që lidhen me fjalët dhe numrat që tërheqin mendjen, janë vërtetuar se kanë disa efekte mjaft mbresëlënëse në funksionimin e trurit. Ato ndihmojnë aftësitë e arsyetimit, kujtesën dhe vëmendjen dhe dy studime të ndara në Gazetën Ndërkombëtare të Psikiatrisë Geriatrike zbuluan se ata që bëjnë enigma kanë nivele të performancës që tregojnë nivele të përpunimit tetë vjet më të rinj se ata që nuk bëjnë enigma.

Mësoni një gjuhë tjetër

Skanimet e MRI të bëra nga studiuesit në Kanada zbuluan se ata që kanë rrjedhshmëri në më shumë se një gjuhë kanë pjesë më të trasha dhe më të dendura të trurit të përqendruara në memorje, gjuhë dhe njohuri. Kjo zvogëlon shpejtësinë e degjenerimit.

Mësoni të luani një instrument muzikor

Sipas studimeve, të mësuarit e një instrumenti muzikor në të vërtetë mund të ndryshojë performancën e valës së trurit! Kjo shkakton një rritje të aftësive të dëgjimit të  shpejt, gjë që madje mund të parandalojë humbjen e dëgjimit ndërsa plakeni dhe ta mbani mendjen tuaj të mprehtë.

Ata hanë çokollatë të errët

How dark chocolate could boost brain health, immunity

Ajo është e mbushur me flavanol, i cili është një përbërës kryesor në kakao. Dokumente të shumta kërkimore kanë lidhur flavanolin me rezultate pozitive mbi shëndetin njohës. Mund të përmirësojë kujtesën, përpunimin dhe madje edhe shtrirjet e vëmendjes!

Ata nuk hanë shumë sheqer

Why too much sugar is ruining your health

 

Sheqeri  si dhe çdo lloj tjetër i karbohidrateve të thjeshta  mund të jetë një rrjedhje e vërtetë në tru. Studimet kanë treguar që edhe njerëzit e shëndetshëm pësojnë një rënie të performancës konjitive pas konsumimit të këtyre llojeve të ushqimeve.

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *