Këshilla nga psikologët se si të vendosni kufijtë për të mbrojtur shëndetin tuaj mendor

 

Përcaktoni kufijtë sipas nevojave tuaja personale

The Guide to Strong Relationship Boundaries | Mark Manson

Para se të filloni edhe përcaktimin e kufijve siç duhet, duhet të kuptoni nevojat dhe të drejtat   të cilat keni. Mendoni për të drejtat tuaja themelore të njeriut dhe llojet e konsiderimit që ju siguroni natyrshëm edhe për të huajt përreth jush. Kjo listë mund të jetë shumë e thjeshtë ose shumë komplekse. Varet nga ju. Ketu jane disa shembuj:

 

 • E drejta e intimitetit
 • E drejta për trajtim me respekt
 • Një e drejtë për të dështuar dhe mësuar nga dështimi
 • E drejta për të kundërshtuar pritjet e paarsyeshme

 

Dije ku janë kufijtë tuaj

9 Ways To Set Boundaries to Protect Your Mental Health | 5 Minute Read

Pasi të keni njohur nevojat tuaja themelore, është koha të kuptoni se ku janë kufijtë tuaj. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me atë pikë ku mund të arrini përpara se të mbërritni. Ka të bëjë me kufijtë fizik, shpirtëror, emocional dhe intelektual, të cilat mund të ndryshojnë në varësi të personit të përfshirë.

 

Jini pohues, në mënyrën e duhur

How to Stand Up for Yourself - A Year of Living Better Guides ...

Kur zbatoni kufijtë, duhet të jeni pohues që të merreni seriozisht. Por mbani në mend se pohueshmëria nuk është mizore. Pohueshmëria është e fortë pa e humbur empatinë njerëzore dhe është e drejtpërdrejtë pa qenë agresive.

 

Basti juaj më i mirë është të përdorni deklarata “Unë”, të tilla si “Unë ndjehem …”, “Unë do të doja …”, ose “Nuk më pëlqen …” në krahasim me deklaratat akuzuese, të tilla si “Ti kurrë …”, “Ti më bën mua … ”, Ose“Qëndroni larg meje…! ”. Qëllimi juaj është komunikim efektiv, jo luftë.

 

Kujdesuni për veten tuaj

How to Stand Up for Yourself - A Year of Living Better Guides ...

Vetë-kujdesi është thelbësor për të menduarin pozitiv dhe shëndetin e përgjithshëm dhe lumturinë. Është sfiduese të vendosni dhe zbatoni kufijtë kur nuk jeni në gjendje të mirë mendore, pasi ajo që mundeni dhe nuk mund të merreni do të luhatet në mënyrë të egër në kohë të tilla. Kur të keni kujdes të mirë, dëshira juaj për të qëndruar në këmbë për veten tuaj do të rritet pasi të kuptoni se sa të rëndësishme janë ndjenjat tuaja.

 

 

Mbani të sigurta disa hapësira

How to speak up for yourself |

Shumë njerëz kanë bërë një shaka nga termi “hapësirë ​​e sigurt” në internet, por arsyeja që ekziston fjala në radhë të parë është se të gjithë kanë nevojë për hapësira të sigurta. Kjo siguri është veçanërisht e rëndësishme në epokën dixhitale.

 

Disa ide për mbajtjen e hapësirave të sigurta janë:

 

 • Planifikimi për disa kohë “vetëm” që është i panegociueshëm.
 • Vendosja e sendeve private në kontejnerë ose lokacione të mbyllura ose të sigurta
 • Përdorimi i kodeve, fjalëkalimeve dhe veçorive të sigurisë
 • Duke fikur telefonin tuaj ndonjëherë
 • Duke heshtur bisedat në internet nga të cilat dëshironi të bëni pushim
 • Orari i pushimit të kontrollit të trefishtë me departamentet përkatëse
 • Zbatimi i një kohe të rreptë të gjumit ose kohën e pushimit

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *