Psikologjia shpjegon 3 arsye pse ndodh xhelozia

 

Të menduarit obsesiv

Mendimi obsesiv mund të jetë jashtëzakonisht i dëmshëm në të gjitha marrëdhëniet  dhe për shumicën e aspekteve të jetës në përgjithësi. Në forma më ekstreme, mund të jetë një pjesë e një çrregullimi mendor ose një simptomë . Sidoqoftë, ka nivele më pak të rënda të të menduarit obsesiv në spektrin e obsesionit. Këtu janë disa forma të të menduarit obsesiv:

How To Kill Jealousy Once And For All | by Alesha Peterson | Medium

 • Përballja me vështirësinë për të menaxhuar ndonjë gjë të pasigurt ose të panjohur
 • Duke reaguar dobët për të mos qenë në gjendje të kontrollojnë një situatë
 • Angazhimi në mendime të mbushura me dyshime
 • Të pyesin për detaje të vogla dhe t’i fryjnë ato pa proporcion
 • Katastrofuese e çështjeve të vogla duke i kthyer ato në më të mëdha përmes shpateve të rrëshqitshme

Por, si e bën këtë xhelozipartneri? Epo, xhelozia është shpesh një ndjenjë joracionale, e lindur nga keqinterpretimi i diçkaje. Këto mendime ngulitëse janë shpesh një produkt i pasigurisë, fajit ose emocioneve të tjera të ngjashme, të cilat mund të përkthehen në spirale xheloze. Si nje shembull:

 • Biznesi i dukshëm i një partneri gjatë dy ditëve të fundit ju çon në pyetjen nëse po mashtrojnë
 • Falënderimet e një punonjësi për një person tjetër mbi ju bën që të keni frikë se do të humbni punën tuaj sepse nuk jeni mjaft mirë
 • Mungesa juaj e aftësisë për të ndihmuar një anëtar të familjes ju bën të shqetësoheni se ata do t’ju kthejnë me të keq

 

Shkëput realitetin

Disa ndjenja xhelozie kanë një arsye të mirë për të shfaqur, por për nga natyra e saj, xhelozia është shkëputur nga realiteti në një farë mase. Ai sheh gjëra që nuk janë atje dhe madje mund të kthej mendimet në kokën tuaj, duke bërë që të besoni se idetë tuaja janë logjike kur nuk janë.

Psychology Explains 3 Reasons Jealousy Happens (And How to Stop It)

Për të përcaktuar nëse xhelozia është e rrënjosur në realitet, mund t’i bëni vetes pyetjet e mëposhtme:

 • A ekziston një model i saktë që tregon një arsye për të qenë xheloz, apo këto emocione janë duke u shkaktuar nga një ngjarje e izoluar?
 • A janë faktet në të cilat po e bazoni xhelozinë tuaj vërtet të vërtetë?
 • Sa prej incidentit nxitës përfshin keqkuptim dhe keqkomunikim?
 • A keni shfaqur sjellje xheloze në situata të ngjashme shpesh në të kaluarën, vetëm për shkak të gjendjes që shkakton emocionin, pa ndonjë nxitje tjetër?
 • A jeni 100% të sigurtë që ajo që po shihni është e saktë? Kërkimet tregojnë se xhelozia mund të ndikojë në saktësinë e shikimit!

Paranoja

Ne kemi folur rreth asaj se si obsesioni mund të jetë në një spektër  dhe frika është gjithashtu në një spektër. Ndoshta keni dëgjuar për çrregullime të rënda me paranojën si faktorin kryesor, ose sesa paranoja e moderuar është një simptomë kryesore e një gamë të gjerë të kushteve të tjera të shëndetit mendor.

3 Ways to Deal With Social Media Jealousy | Mellowed

Paranoja e butë deri e moderuar e një larmie xheloze shpesh përfshin:

 • Një paaftësi për t’u besuar të tjerëve për shkak të frikës se mos lëndohen ose lëndohen
 • Ndjenja sikur gjithçka është jashtë për t’ju dëmtuar
 • Duke u shqetësuar se njerëzit fshehtas mendojnë keq për ju, edhe kur asnjë nga veprimet e tyre nuk e tregon këtë
 • Fajësimi i të tjerëve ose bërja justifikim për gjëra të vogla që pak njerëz, nëse ndonjë, do të kishin vërejtur
 • Mbrojtja e tyre në një shkallë ekstreme kundër sabotimit, tradhtisë dhe kërcënimit të perceptuar
 • Duke besuar se shumica, nëse jo të gjithë, njerëzit kanë qëllim keqdashës për ju

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *