Pse shoferët e trenit në Japoni gjithmonë bëjnë me gisht?

Pse drejtuesit e trenave në Japoni janë vazhdimisht duke bërë gjestë me gishta

Sistemi i gjesteve dhe fjalëve ndihmon japonezët të mbajnë jetën nën kontroll. Quhet “Duke treguar dhe Thirrur”.

Why Train Drivers in Japan Are Constantly Pointing at Things

Kur bëjmë të njëjtat veprime dita ditës në punë ose në jetën tonë të përditshme, pavarësisht sa të thjeshta janë ato veprime, ekziston rreziku që të mund të gabonim. Kur bëhet fjalë për transportin publik, çdo gabim mund të bëhet fatale dhe mund t’u kushtojë njerëzve jetën e tyre. Sistemi hekurudhor japonez konsiderohet të jetë një nga më të sigurtët në botë, dhe një nga arsyet është se punonjësit e hekurudhave në Japoni përdorin sistemin e gjesteve dhe komandave vokale të quajtur Shisa Kanko, ose duke “treguar dhe thirrur”.

Why Train Drivers in Japan Are Constantly Pointing at Things

Çfarëdo që të bëjë një drejtues treni në Japoni, ata konfirmojnë veprimet e tyre me ndihmën e lëvizjeve fizike të kombinuara me vokalizimin. Për shembull, kur shoferi i trenit duhet të konfirmojë se shpejtësia e trenit është 80 mph, ata tregojnë në shpejtësinë me gishtin e tyre tregues dhe thonë se shpejtësia tani është 80 mph. Atëherë ata ngrenë dorën në vesh, shikojnë shpejtësinë, pastaj drejtojeni përsëri atë dhe thoni “Mirë!”

 

“Tregimi dhe thirrja” nëpërmjet gjesteve bën që truri të përfshihet më shumë në gjërat që ne bëjmë.

 Why Train Drivers in Japan Are Constantly Pointing at Things

Pra, si kombinimi i gjesteve dhe fjalëve i bën veprimet tona më të sakta? Lëvizjet fizike dhe komandat vokale të kombinuara rrisin rrjedhën e gjakut në zona të caktuara të trurit, duke na bërë më të përfshirë dhe më të vëmendshëm. Studimet vërtetojnë se tregimi i një objekti, deklarimi i veprimit tuaj dhe konfirmimi i tij edhe një herë duke dëgjuar zërin tuaj është shumë më efikase sesa thjesht të shikoni objektin ose të mendoni për veprimin.

Why Train Drivers in Japan Are Constantly Pointing at Things

Ky sistem i sigurisë doli të jetë mjaft efikas dhe mund të zvogëlojë gabimet në punë deri në 85%. Përdoret në shumë industri të tjera në Japoni, dhe sisteme të ngjashme përdoren në të gjithë botën në aviacion. Pilotët dhe ekuipazhi i kabinës ndërthurin lëvizjet fizike dhe të folurit në shumë gjëra që bëjnë, veçanërisht kur një nivel i lartë saktësie është thelbësor. Për shembull, kur një pilot duhet të ndryshojë lartësi në autopilot, pasi të hyjë në një lartësi të re në sistem, ata mbajnë dorën e tyre në zgjedhësin e lartësisë deri sa bashkë-pilot i tyre të konfirmojë veprimin e tyre.

 

A keni dëgjuar ndonjëherë diçka për të treguar dhe thirrur më parë nëpërmjet gjesteve ? Dëshironi të provoni këtë sistem për kontrollimin e veprimeve në jetën tuaj të përditshme? Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *