5 Shenja që Dikush Vuan nga Anoreksia

Humbje peshe

Kjo është ndoshta shenja më e dukshme e anoreksisë. Ndërsa është sëmundje mendore, anoreksia karakterizohet dhe njihet më lehtë nga humbja e tepërt e peshës dhe vetë-uria. Në mendjen e dikujt që vuan nga anoreksia, ata janë mbipeshë dhe mënyra e vetme për të humbur peshë të tepërt është të vdesin nga uria. Ata nuk shohin asnjë opsion tjetër si një mundësi të zbatueshme dhe kufizojnë kaloritë në asgjë ndonjëherë në mënyrë që të kenë një ndjenjë kontrolli.

Anorexia FAQs | The Recovery Village

Nëse vëreni rënie ekstreme të peshës tek vetja ose tek dikush që njihni, kërkoni ndihmë profesionale menjëherë. Mos prisni, sepse çdo sekondë ka rëndësi kur bëhet fjalë për dikë që vuan nga anoreksia.

 

Ushtrim i tepërt

Njerëzit që vuajnë nga anoreksia pothuajse gjithmonë kanë një rutinë ushtrimesh, por lehtësisht bëhet një mani. Ata mendojnë se duhet të punojnë me orë të tëra në mënyrë që të djegin të gjitha kaloritë që kanë konsumuar gjatë gjithë ditës, dhe pastaj disa. Shtë një betejë e vazhdueshme midis ushqimit, stërvitjes dhe imazhit të trupit dhe për njerëzit që vuajnë nga anoreksia, ata nuk shohin fund në sy. Çdo ditë është një luftë dhe një lojë numrash.

 

Imazh i trupit shumë i dobët

Një tjetër shenjë kryesore e anoreksisë që përmendëm shkurtimisht më lart është një imazh i shtrembëruar i trupit. Njerëzit me anoreksi shikohen në pasqyrë dhe shohin një person me mbipeshë, kur në realitet, personi që i shikon prapa është mezi i gjallë. Sidoqoftë, edhe kur të gjithë të tjerët shohin një person të dobët që qëndron para tyre, një person anoreksik do të shohë të kundërtën.

Anorexia nervosa – Medical Pharma News | Modern health and technology news

Ata kurrë nuk ndihen mjaft mirë në lëkurën e tyre, pa marrë parasysh sa bëhen të hollë dhe i bëjnë presion të madh vetes për të mbajtur larg peshën e tepërt.

 

Obsesioni me kalimin e kalorive

Sigurisht, nuk ka asgjë të keqe në numërimin e kalorive nëse e bëni me një mendim të shëndetshëm. Sidoqoftë, bëhet problem kur e gjithë jeta juaj bëhet lojë e një numri. Kur nuk mund të konsumoni ndonjë ushqim apo pije pa e regjistruar në një aplikacion për llogaritjen e kalorive dhe duke e krahasuar me sa kalori keni djegur deri më tani. Kur e gjeni veten të frikësuar nga ushqimi dhe koha e ngrënies në vend që t’i prisni me padurim.

Njerëzit që vuajnë nga anoreksia nuk mund të konsumojnë asgjë pa regjistruar kalori diku, sepse në mendjen e tyre, kaloritë janë e vetmja gjë që ata me të vërtetë mund të kontrollojnë dhe kufizojnë.

 

Dhimbje të shpeshta të gjoksit

Actress battling anorexia at 40 pounds gets help after plea on social media

Dhimbjet në gjoks të shoqëruara me anoreksi janë mjaft të zakonshme. Sipas një sondazhi kryq sektorial të 54 pacientëve, 87% e njerëzve që vuajnë nga anoreksia përjetojnë dhimbje gjoksi. Këto mund të shkaktohen nga një numër faktorësh, duke përfshirë, por pa u kufizuar në to, dështimin kongjestiv të zemrës, aritminë, GERD, ankthin, një rrahje jonormale të zemrës ose ndërlikime të tjera me sistemet kardiake, gastrointestinale ose pulmonare. Shkaku kryesor i dhimbjes në gjoks shpesh është për shkak të niveleve të ulëta të kaliumit, pasi kaliumi ndihmon zemrën të rrahë në një ritëm normal dhe të mbajë të ekuilibruar elektrolitet.

Nëse përjetoni dhimbje të rregullt në gjoks, ju lutemi kontrolloni menjëherë me një profesionist.

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *