6 trike që mund të forcojnë vëmendjen dhe kujtesën tuaj

Ushtroni rregullisht
Ju mund ta mendoni stërvitjen si një gjë fizike, por mendja dhe trupi janë të lidhur. Të kujdesesh vetëm për kujtesën tënde nuk mjafton. Ju duhet të kujdeseni për shëndetin tuaj në tërësi për të ruajtur dhe përmirësuar kujtesën tuaj.

Për shembull, mungesa e stërvitjes mund të çojë në mbipeshë. Të qenit i trashë mund të çojë në presion të lartë të gjakut të pakontrolluar. Presioni i lartë i gjakut i pakontrolluar mund të çojë në një goditje në tru. Një goditje në tru mund të shkaktojë humbje të kujtesës ose, edhe më keq, çmenduri ose sëmundje Alzheimer.

Përdoreni atë, që të mos e humbni
Truri juaj është si çdo muskul tjetër në trupin tuaj. Ju duhet ta ushtroni atë për ta bërë atë më të fortë. Nëse nuk e bëni, bëhet i vogël dhe i dobët. Sidoqoftë, nëse përkulni trurin tuaj, mund të rrisni madhësinë e tij, gjë që në fund të fundit do të përmirësojë kujtesën tuaj. Kjo do të thotë që ju duhet ta shtyni veten të mësoni gjëra të reja. Bëni disa hulumtime. Zgjidh probleme komplekse  luaj lojëra “truri”. Bëni çfarë të mundeni për të përdorur trurin tuaj rregullisht. Sfido veten. Nëse nuk përdorni mendjen tuaj, ju mund të humbni aftësinë tuaj mendore së bashku me kujtesën tuaj.

Hani më pak sheqer
Ky është një nga goditjet më të mira të trurit sepse do të ndihmojë trurin tuaj dhe vijën e belit. Ushqimi që hani mund të ketë një ndikim të konsiderueshëm në kujtesën tuaj. Një nga fajtorët më të mëdhenj është sheqeri. Studimet tregojnë se njerëzit që kanë një dietë të pasur me sheqer kanë probleme në kujtesën e gjërave dhe janë në një rrezik në rritje për çmenduri. Kjo është e vërtetë edhe nëse personi nuk ka diabet.

Njihni stilin tuaj të të mësuarit
Nëse nuk jeni një nxënës dëgjimor, ka shumë mundësi që të mos mbani mend gjysmën e asaj që u tha në një takim. Anasjelltas, nëse jeni një nxënës dëgjimor, zhytja dhe marrja e duarve tuaja nuk do t’ju ndihmojë të mbani asgjë. Kjo sepse nuk po përdorni stilin tuaj më të fuqishëm të të mësuarit.

10 Simple Brain Tricks That Will improve Your Memory | Inc.com

Nëse dëshironi të përmirësoni kujtesën tuaj, zbuloni mënyrën më të mirë që mësoni, dhe më pas bëjeni atë. Ju mund të mos jeni në gjendje të ndryshoni faktin që profesori juaj ligjëron për tërë kohëzgjatjen e një ore, por kur shkoni në shtëpi për të studiuar, mund ta ndryshoni mësimin në përputhje me stilin tuaj të të mësuarit. Kjo kërkon pak përpjekje shtesë, por para se ta dini, do të thithni gjithçka si një sfungjer.

Vizualizoni gjërat
Një nga triket më efektive të trurit është të vizualizoni atë që po përpiqeni të mësoni ose të mbani mend. Kjo do të thotë të krijosh një pamje të asaj që po përpiqesh të vendosësh në mendjen tënde. Ju madje mund të duhet të mbyllni sytë për të parë imazhin më gjallërisht. Vizualizimi tenton të ngulisë informacionin në trurin tuaj. Truri i njeriut ka një kohë më të lehtë për të kujtuar fotografi mbi leksione ose fjalë. Në fakt, nëse mund të përdorni sa më shumë nga pesë shqisat tuaja së bashku me vizualizimin, kjo mund të ndihmojë me të vërtetë që kujtesa të goditet në shtëpi.

Përsërit gjërat
Ju keni dëgjuar për thënien, “praktika të bën të përsosur”. Epo, kjo mund të mos e bëjë kujtesën tuaj të përsosur, por kjo është një nga sulmet më të mira të trurit për ta bërë kujtesën të ngjitet!

How to Increase Brain Power: 10 Simple Ways to Train Your Brain

Kur truri i njeriut përpunon informacionin, ai fillon duke e vendosur atë në kujtesë afatshkurtër. Sidoqoftë, kujtesa afatshkurtër është e përkohshme. Kështu, nëse nuk i rishikoni të dhënat, do t’i humbni. Sa më shumë që ta mendoni, ta thoni, ta shkruani, ta përfytyroni, ta bëni ose çfarëdo tjetër që mund të bëni për ta kujtuar, aq më shumë sinapse zjarri në trurin tuaj. Përfundimisht, këto sinapse do ta shtyjnë atë informacion nga kujtesa afatshkurtër në kujtesën afatgjatë.

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *