Dietologët zbulojnë zgjidhjet për të luftuar ngrënien emocionale nga stresi

 

Kuptoni pse hani emocionalisht

Dieticians Reveal 9 Ways To Combat Emotional Eating From Stress

Ushqimi emocional nuk ndodh pa shkak. Një emocion po ju shtyn të ndjeni nevojën për të ngrënë në përgjigje të stresit, edhe kur nuk keni nevojë. Të kuptuarit e shkakut themelor të një problemi si ky është me vend për të parandaluar përsëritjen e tij.

Për të provuar dhe përcaktuar rrënjën e ngrënies emocionale, bëni si vijon më poshtë:

 

Kontrolloni veten tuaj

Nëse vini re se po hani shumë ose shumë shpesh, ndaloni dhe merrni një minutë për ta menduar. A je i uritur? A ju mungon një përbërës specifik ushqyes?

Ndërgjegjësimi para-ngrënies

Para se të mendoni për në një vakt ose rostiçeri, kushtojini vëmendje shtesë emocioneve tuaja për momentin. A je i mërzitur? I shqetësuar? Vetmuar? A jeni i stresuar? Vlerësoni ndjenjat që po përjetoni.

Faji dhe turpi

Pas mbingopjes, a përjetoni faj të rëndë ose ndjenja turpi? Ju mund të jeni duke përjetuar shenja të të menduarit pozitiv të ulur  dhe shumë simptoma të tjera që vijnë me ngrënie të çrregullt. Nëse mendoni se po luftoni me ngrënie të çrregullt, duhet të flisni me një profesionist të trajnuar të shëndetit mendor.

 

 

Kushtojini vëmendje shenjave të urisë

Emotional eating: How to overcome stress eating

Për të filluar me të vërtetë luftimin e ngrënies emocionale, duhet të mësoni të vini re shenja trupore që tregojnë se çfarë lloj urie po përjetoni. Cynthia Sass jep një pasqyrë të shkëlqyeshme për këtë. Ajo ka punuar me njerëz të famshëm dhe është shfaqur në shumë shfaqje televizive falë ekspertizës dhe përvojës së saj.

Sipas Sass, ju duhet të filloni duke u akorduar në trupin tuaj. Kjo vetëdije është që të mund të kontrolloni se çfarë simptomash po përjetoni që ju bën të ndiheni të uritur. Uria fizike manifestohet me simptoma që janë fizike, gjithashtu, si gjëmimi i stomakut ose ndjenja e dobësisë. Uria fizike duhet të jetë logjikisht proporcionale nëse sapo keni ngrënë një orë më parë, ndoshta nuk jeni të uritur fizikisht.

Nëse e keni përcaktuar që uria juaj është emocionale ose mendore, jo fizike, provoni dhe kërkoni një nga katër emocionet themelore që mund të shkaktojnë këtë reagim. Hulumtimi përcakton katër emocionet themelore si:

Zemërimi

Frikë

Lumturi

Trishtim

 

Gjeni lidhjet

 Emotional eating: How to overcome stress eating

Hapi tjetër që Sass rekomandon është gjetja e lidhjeve thelbësore midis emocioneve tuaja dhe ushqimit me të cilin përballeni. Kjo ka të bëjë me marrjen në konsideratë pse zgjedhni të hani në këtë mënyrë. Ende duke mbajtur katër emocionet në mendje për t’ju ndihmuar, filloni të lidhni pikat. Mundohuni të:

Bëni pyetje vetes

A shikoni për shije të caktuara të ushqimeve në varësi të emocioneve? A shikoni për disa tekstura të ushqimeve në varësi të emocioneve? Apo, ndoshta, a zgjidhni ushqime që kanë ndonjë bazë në nostalgji ose kujtesë?

Mbani një ditar urie

Përdorni një ditar për të regjistruar emocionet tuaja, ndjenjën e urisë që përjetoni dhe atë që hani. Mos harroni, ky është vetëm një ditar  ka për qëllim si një rekord që mund të reflektoni më vonë, jo si një mjet motivues ose kontrollues për t’ju detyruar të bëni zakone “të shëndetshme”.

Mjetet e përballimit të provës

Pasi të keni të dhëna të mjaftueshme në ditarin tuaj ose të bëni pyetje për të pasur lidhje përfundimtare në mendjen tuaj, përpiquni të përdorni njohuritë tuaja për të krijuar mekanizma efektivë të përballimit.

 

Mos hani kur jeni të shpërqendruar

 5 Ways to Quit Emotional Eating for Good | Eat This Not That

Sass inkurajon për ata që luftojnë me ngrënien emocionale të jenë të vëmendshëm dhe të vetëdijshëm gjatë vaktit të tyre. Pra, ndërsa jeni duke ngrënë, mos:

Kontrolloni telefonin tuaj

Shiko Tv

Uluni në kompjuterin tuaj

Lexo një libër 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *