5 shenja që përpiqeni t’i kënaqni shumë të tjerët, dhe si ta ndaloni ta bëni këtë

 

E keni të vështirë të thoni jo.What to Say When You Don't Know What to Say… | by Jennifer Russell | TalkLife Blog

Ju gjithmonë ndihmoni të tjerët, organizoni gjëra për ta, ose thjesht u bëni një nder. Arsyeja është e thjeshtë: nuk mund t’u thuash “jo” kërkesave të tyre. Ju mund të keni frikë se nëse refuzoni, ata mund të zemërohen ose të mendojnë se ju nuk interesoheni për ta. Për më tepër, duke thënë “jo” ju jep një ndjenjë të pakëndshme faji. Për ta shmangur atë, ju prireni të pranoni gjithçka, madje lejoni që njerëzit të shkelin kohën tuaj të lirë në këtë mënyrë.

 

Zgjidhja: Realizoni fuqinë e thënies “jo. Refuzimi i diçkaje që ju merr vazhdimisht kohën e lirë nuk ju bën egoist. Në vend të kësaj, ju po e trajtoni veten me dashuri dhe respekt.

 

Dëshironi që të gjithë që ju rrethojnë të të pëlqejnë.12 Actions You Can Take to Become a Better Person and a Better Leader

Frika nga refuzimi është një tipar tjetër që është mjaft i zakonshëm kur bëhet fjalë për kënaqësit e njerëzve. Ju keni frikë se nëse njerëzit nuk ju pëlqejnë, ata do t’ju lënë vetëm. Si rezultat, ju përpiqeni të bëni gjithçka për të parandaluar që këto gjëra të ndodhin duke ndryshuar sjelljen tuaj për të përfituar të tjerët, dhe njerëzit përreth jush mund ta vërenin këtë dhe në të vërtetë t’ju përdorin.

 

Zgjidhja: Kontrolloni për të parë nëse jeni duke u manipuluar,  nëse të tjerët e dinë se do të bënit diçka për ta, shumica e tyre nuk do të hezitojnë ta përdorin këtë si një mundësi. Ata mund të përdorin kërkesa të ëmbla si: “Por ju jeni i vetmi që mund ta bëni”, duke ju shtyrë të bëni gjëra për ta. Sapo të shihni diçka të tillë, është më mirë të vendosni veten dhe kohën tuaj personale si një përparësi kryesore.

 

Emocionet negative të të tjerëve ndikojnë tek ju.How Negative Emotions Affect Us and How to Embrace Them

Nuk ka asgjë të keqe të shmangni një konflikt dhe t’i ktheni gjërat në një shaka të pafajshme. Por ata që kanë tendencë të duan të kënaqin të tjerët, nuk mund të trajtojnë asnjë pakënaqësi, edhe nëse nuk kanë të bëjnë me ta. Kënaqësit e njerëzve mund t’i shohin emocionet negative të njerëzve përreth tyre si një shenjë që edhe të tjerët janë të pakënaqur me ta. Për të ndryshuar situatën, njerëzit që kënaqen do të marrin fajin dhe do të vijnë me zgjidhje që do t’i bëjnë të tjerët të lumtur.

 

Zgjidhja: Kuptoni që konfliktet janë të pashmangshme dhe mund të jenë të dobishme. Kjo i lejon njerëzit të shprehen dhe të flasin për shumë gjëra që i shqetësojnë. Të mbash ndjenjat e tua dhe të të tjerëve është e pashëndetshme, sepse të gjithë duhet të heqim avull ndonjëherë.

 

Ndiheni fajtor dhe kërkoni falje për gjithçka, edhe kur nuk është e nevojshme.What to Do When You've Said the Wrong Thing - The New York Times

Nëse ndonjë situatë nuk shkon siç është planifikuar, reagimi juaj i parë është “Më vjen keq!”. Pavarësisht se çfarë ndodh, ju gjithmonë përpiqeni të merrni fajin dhe të mbani pasojat. Kjo vjen nga një dëshirë e brendshme për të qenë i mirë dhe i sjellshëm, por në fund të fundit, ai vetëm dëmton më shumë vetëvlerësimin tuaj dhe mund të shndërrohet në një zakon.

 

Zgjidhja: Kushtojini vëmendje asaj që bëni, përpiquni të analizoni pse dhe kur filloni të kërkoni falje. Gjithashtu vini re njerëzit me të cilët e bëni këtë. Në shumë situata, shpjegimet dhe fajet shtesë nuk janë të nevojshme, kështu që lehtë mund ta lini veten ta kaloni këtë.

 

Ju i lini mënjanë nevojat dhe dëshirat tuaja.6 Reasons You Should Spend More Time Alone | Psychology Today

Për shkak se jeni shumë i zënë duke menduar për ndjenjat e të tjerëve, shpesh harroni të mendoni për tuajat. Ju keni këtë aftësi për të lënë emocionet tuaja mënjanë dhe për të harruar atë që dëshironi me të vërtetë në këtë moment. Në një moment, ju mund të mos e njihni më veten shumë mirë. Mund të arrijë deri në pikën ku të ndihet e vështirë të flasësh për ndjenjat e tua dhe të zgjedhësh atë që është më e mira për ty.

 

Zgjidhja: Dëgjoni më shumë veten tuaj merrni pak kohë ku të mësoni se çfarë ju pëlqen dhe çfarë dëshironi. Ju mund të shkruani një listë të përparësive tuaja dhe të gjërave që ju bëjnë të lumtur.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *