10 gjëra të dëmshme që prindërit ua bëjnë fëmijëve të tyre pa vetëdije

1.Mos i lejoni të ulen në pozicionin W

Pozicioni W është një mënyrë me të vërtetë e zakonshme që fëmijët zgjedhin të ulen kur luajnë në dysheme, veçanërisht sepse është e rehatshme për ta. Sidoqoftë, është ndoshta pozicioni më i rrezikshëm që fëmijët mund të ulen dhe doktorët vazhdimisht inkurajojnë prindërit që të mos ua lejojnë uljen në këtë pozicion.

Për më tepër, kjo pozitë është bërë “një epidemi e re e shëndetit” që mund të ndikojë shumë në zhvillimin e një fëmije në nyjet e këmbëve dhe kockat e tij, dhe të bëjë presion shtesë në shpinë, qafë, supe, etj.

2.Mos i jepni fëmijës pajisje elektronike (posaqërisht fëmijëve të vegjël)

Fëmijët kalojnë gjithnjë e më shumë kohë para ekraneve, veçanërisht lodrën e tyre të re të preferuar, tabletin. Mjekët paralajmërojnë prindërit të zvogëlojnë “kohën e ekranit” sa më shumë që të jetë e mundur për shkak të dritës blu, një pjesë e dritës së dëmshme që lëshojnë këto ekrane.

Simptoma të zakonshme të ekspozimit ndaj dritës blu janë dhimbja e kokës, dhimbja në qafë dhe shpatull, sytë e thatë ose të irrituar, por edhe ato psikologjike si hapësira e zvogëluar e vëmendjes, sjellja e dobët dhe nervozizmi. Mund të ndikojë gjithashtu në ciklin e tyre të gjumit dhe zgjimit, duke i bërë ata të ndjehen të lodhur dhe të rraskapitur.

3. Qëndrimi në karrike

Kjo është një nga arsyet më të zakonshme për dëmtimet e fëmijëve, veçanërisht në mesin e të vegjëlve. Fëmijët janë të pandalshëm dhe ata zakonisht duan të ngjiten gjithçka, përfshirë karriget. Në veçanti, rënia nga karriget e larta është shkaku kryesor i traumës dhe tronditjeve të kokës.

Vetëm në SHBA, një fëmijë rrëzohet nga një karrige e lartë çdo një orë.

4. Kërcimi në trampolinë

Shumë prindër kanë instaluar trampolina, të mëdha dhe të vogla, në oborret e tyre dhe fëmijët e tyre i adhurojnë. Ky aparat kërcimi në dukje qesharak dhe i pafajshëm mund të jetë seriozisht i dëmshëm për fëmijët.

Sipas udhëzimeve të Akademisë Amerikane të Pediatrisë, trampolina nuk duhet të jetë në asnjë shtëpi ku ka fëmijë. Kjo për shkak se dëmtimet e shkaktuara nga hedhja mbi to ndodhin me të vërtetë shpesh dhe përfshijnë kocka të thyera, lëndime në kokë, si tronditje dhe trauma më të ashpra që mund të çojnë në dëmtim të përhershëm të trurit dhe madje edhe vdekje.

5. Ngjitja në objekte të ndryshme

Këndet e lojërave janë destinacioni i preferuar i fëmijëve dhe prindërve, megjithatë, mbikëqyrje e vazhdueshme është e nevojshme që fëmijët të kthehen të sigurt në shtëpi.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, më shumë se 200,000 raste të fëmijëve të lënduar në shesh lojërash, disa prej të cilave janë fatale. Shumica e tyre janë shkaktuar nga ngjitja. Edhe pse duket argëtuese dhe atletike, ngjitja në një nga shkaqet më të zakonshme të rënies dhe dëmtimeve të rënda.

6. Vozitja e biçikletës pa helmetë

Nuk është për t’u habitur që çiklizmi është një nga aktivitetet e preferuara të fëmijëve pasi u jep atyre një ndjenjë të pavarësisë, lirisë dhe argëtimit – saktësisht ajo që dëshirojnë ata. Sidoqoftë, ngasja me biçikletë mund të jetë e rrezikshme kur ngasni në mënyrë të papërgjegjshme. Veshja e një helmete është rregulli numër një i sigurisë pasi mbron kokën në rast të rënies. Veshja e një helmete mund të parandalojë dëmtimet e trurit dhe traumën e rëndë.

Shpresojmë që kjo përzgjedhje e rreziqeve të mundshme do t’ju ndihmojnë juve dhe fëmijëve tuaj të shijoni një jetë të përditshme më të sigurt.

Nëse gjetet vlerë në këtë informacion, shpërndajeni me një prind!

Leave a Reply