Cfarë mund të ndodhë nëse hamë myk gabimisht

 

Disa myk mund të dëmtojnë mëlçinë tuaj.

What Could Happen If We Eat Mold by Mistake

Ka kimikate toksike që mund të gjenden në myk, dhe ato mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore si dëmtimi i mëlçisë, të vjella  dhe diarre. Megjithatë, kjo varet nga disa faktorë si sistemi juaj imunitar ose mosha. Një nga ato më të zakonshmet dhe më toksikët njihet si aflatoksina që madje mund të shkaktojë kancer.

 

Për fat të mirë, jo të gjithë ushqimet e mykur prodhojnë këtë kimikate. Sidoqoftë, mund të gjendet në kikirikë dhe misër fushash.

 

Bakteret brenda mykut mund të shkaktojnë simptoma të helmimit nga ushqimi.

What Could Happen If We Eat Mold by Mistake

Myku , në vetvete, nuk është aq e rrezikshme dhe shanset që ju të sëmureni vërtetë janë të ulta. Sidoqoftë, ajo që mund t’ju bëjë të sëmurë janë bakteret që mund të rriten së bashku me të. Në këtë rast, mund të përjetoni simptoma si të vjella, diarre. Trashësia e tyre do të varet nga lloji i baktereve dhe sasia e ushqimit që keni ngrënë.

 

Ju mund të jeni alergjik ndaj mykut.

What Could Happen If We Eat Mold by Mistake

Ka disa njerëz që kanë reaksione alergjike ndaj mykut që gjendet tek ushqimi. Nëse jeni të ndjeshëm, është më mirë të qëndroni larg tij, dhe në rast se e hani gabimisht, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Simptomat që mund të jenë një shenjë e një reaksioni alergjik janë:

 

Sytë e kruar dhe të rrjedhshëm

Zhurmë ose një skuqje

Ngacmim i hundës

Ka ushqime me myk që trupat tanë mund t’i tretin lehtë.

What Could Happen If We Eat Mold by Mistake

Myku që gjendet në lloje të ndryshme të djathit janë të sigurta për tu ngrënë. Në fakt, djathi siç është gorgonzola, Roquefort dhe bluja janë bërë duke i prezantuar ato në spore specifike ndërsa kamembert dhe brie kanë ato të bardha. Por për fat të keq, ata nuk janë akoma në rregull për ata që kanë alergji nga myku.

 

Ky artikull është vetëm për përdorim informues. Nëse keni ndonjë shenjë të helmimit nga myku duhet të telefononi menjëherë mjekun tuaj.

A keni ngrënë ndonjëherë ushqim të mykur gabimisht? U sëmurët më pas?

Leave a Reply