Këtu janë 5 librat që duhet të lexoni këtë verë, sipas Bill Gates

“Leonardo da Vinci”

Here are the 5 books you need to read this summer, according to Bill Gates

Walter Isaacson

 

Walter Isaacson është i njohur për biografitë e tij autoritare në mendjet më të mëdha të botës, pasi ka mbuluar të gjithë nga Steve Jobs deri në Benjamin Franklin. Por tani, biografi është rikthyer me një temë të re: Leonardo da Vinci. Në librin e tij të ri, në mënyrë eponime me emrin Leonardo da Vinci, Isaacson eksploron si jetën personale të da Vinci-it, ashtu edhe krijimtarinë që drejtoi veprat më të famshme të njeriut të Rilindjes.

Bill thotë: “Isaacson bën punën më të mirë që kam parë të mbledh së bashku fijet e ndryshme të jetës së Leonardo-s dhe të shpjegojë atë që e bëri atë aq të jashtëzakonshëm. Një ndjekje e denjë për biografitë e shkëlqyera të Isaacson të Albert Einstein dhe Steve Jobs”.

 

 

 

“Gjithçka ndodh për një arsye dhe gënjeshtra të tjera që kam dashur”

Kate Bowler

Here are the 5 books you need to read this summer, according to Bill Gates

Gjithçka që ndodh për një arsye nga Kate Bowler është një kujtim për atë që ndodh kur jetët tona bëhen përmbys. Kujtimi gjurmon jetën e Bowler pasi ajo është diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë të fazës IV. Një profesor në Shkollën e Hyjnisë të Dukës, që studion idenë se pasuria dhe fatkeqësia janë shenja nga perëndia, kujtimet e Bowler shikojnë jetën, vdekjen dhe mënyrat se si ne kemi kuptimin e pasigurisë.

Bill thotë: “Një kujtim i bezdisshëm, befasues, qesharak për besimin dhe për t’u kapur me vdekshmërinë tënde”.

 

 

“Lincoln në Bardo”

George Saunders

Here are the 5 books you need to read this summer, according to Bill Gates

Lincoln në Bardo është romani i parë i shkrimtarit me tregime të shkurtra George Saunders dhe është mahnitëse që nga fillimi. Përzierja e rrëfimeve historike me trillimet, libri pason Lincoln dhe djalin e tij Willie pasi Willie vdes. Libri më pas mërzit dhimbjen e vetë Lincoln-it me një histori të paharrueshme për atë që ndodh në Bardo, një purgator i llojeve që vjen pas vdekjes, si një koleksion fantazmash luftojnë për të shpëtuar shpirtrat e tyre, si dhe të  Willie-it.

 

Bill thotë: “Kam marrë një pasqyrë të re në mënyrën se si Lincoln duhet të jetë shtypur nga pesha e pikëllimit dhe e përgjegjësisë. Ky është një nga ata libra tërheqës, të paqartë që do të dëshironit t’i diskutoni me një mik.

 

 

“Historia e origjinës: Një histori e madhe për gjithçka”

David Christian

Here are the 5 books you need to read this summer, according to Bill Gates

Nëse keni shikuar ndonjëherë yjet dhe jeni njëkohësisht mposhtur dhe frymëzuar nga madhështia e të gjithave, Origin Story është për ju. Libri kërkon të përgjigjet në atë pyetje të moshës së vjetër “nga vijmë?” ndërsa Christian shqyrton gjithçka, nga zhurma e madhe deri te lufta bërthamore.

Bill thotë: “Nëse nuk e keni marrë ende ‘Historinë e Madhe’, Historia e Origjinës është një prezantim i shkëlqyeshëm. Nëse e keni, është një freskues i shkëlqyeshëm. Sido që të jetë, libri do t’ju lë me një vlerësim më të madh të vendit të njerëzimit në univers .

 

 

“Factfulness”

Hans Rosling, me Ola Rosling dhe Anna Rosling Ronnlund

Here are the 5 books you need to read this summer, according to Bill Gates

Në një epokë ku ne dëgjojmë fraza si “lajme të rreme” dhe “fakte alternative”, libri i Hans Rosling Factfullness është një frymë e ajrit të pastër. Libri shikon se çfarë ndikimesh shtrembërojnë perspektivën tonë ndërsa përpiqemi të kuptojmë botën.

Bill thotë: “Hans, pedagog i shkëlqyer i shëndetësisë globale që vdiq vitin e kaluar, ju jep një rrugëdalje për të kuptuar të vërtetat themelore për botën si po përmirësohet jeta, dhe ku bota ende ka nevojë të përmirësohet.”

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply