10 mënyra për të mbrojtur shëndetin tuaj të mirë gjatë sezonit të gripit

Lani duart më rrallë

Would you wear a mask in public in Ireland during flu season?

Gjatë muajve të dimrit, duart mund të thahen dhe të çahen nga moti dhe larja e duarve.Gjithmonë duhet të keni me vete ndonjë locion. A e dini se plagët e hapura në duar mund të rrisin shanset për t’u sëmurë?

 

Distanca sociale

Distancimi social është bërë normalja e re. Kur sezoni i gripit rrotullohet, ju doni të qëndroni larg atyre që janë të infektuar.

Pjesa e trishtuar është se ju nuk e dini kush është i infektuar dhe kush jo. Qëndroni të paktën gjashtë metra larg për të siguruar nëse dikush duhet të kollitet ose të teshtijë mikrobet e tyre nuk do t’ju shqetësojnë.

 

Vish një maskë në publik

Maskat ndihmojnë për t’ju mbrojtur nga mikrobet që nuk mund t’i shihni. Nëse dikush kollitet ose teshtin, atëherë shanset për të marrë frymë në mikrobet e tij rriten kur nuk jeni të mbuluar në mënyrë adekuate. Nëse do të vishni një maskë, sigurohuni që ajo të mbulojë gojën dhe hundën.

 

Kolliteni ose teshtini në bërryl

Coughing into your elbow won't stop viral particles from spreading - Insider

Nëse ndieni nevojën për të teshtitur ose kollitur, bëni një nder vetes dhe atyre përreth jush dhe kollitni në bërryl. Mbani gjithashtu disa inde të dobishme, pasi çështjet e sinusit tuaj mund të trembin dikë që përpiqet të mbrojë veten.

 

Mbuloni veshët, hundën kur të dilni

Investoni në një shall të bukur në mënyrë që të mund të mbuloni gojën, veshët dhe hundën kur dilni jashtë. Ajri i ftohtë mund të shkaktojë kërdi në një sistem të dobët imunitar dhe ju duhet t’i mbani të ngrohta këto zona të hyrjes.

 

 

Mos prekni fytyrën tuaj

Ka 101 arsye që duhet të shmangni prekjen e fytyrës tuaj, dhe njëra prej tyre është që ju të merrni grip gjatë sezonit të gripit. Nëse dikush teshtin në një kuti në dyqan ushqimesh dhe ju e merrni atë 10 minuta më vonë, ai virus është në duart tuaja. Ju me siguri nuk doni ta vendosni diku afër gojës ose hundës.

Shmangni shtrëngimin e duarve

Ndërsa është e zakonshme të shtrëngoni duart për biznes dhe bashkëveprim shoqëror, thjesht tregojuni njerëzve që nuk po e bëni atë gjatë sezonit të gripit.

Rezistojini dëshirës për të përqafuar njerëzit

Not Everyone Wants a Hug | Psychology Today

Edhe nëse nëna ose gjyshja juaj e ëmbël është duke vizituar për pushime, ju lutemi përpiquni të shmangni përqafimet. Kjo nuk është vetëm për mbrojtjen tuaj, por edhe për ato. Nëse ata insistojnë në një përqafim, atëherë sigurohuni që ta ktheni fytyrën nga jashtë, larg tyre.

 

Mbani me vete pastrues dore

Pastruesi i duarve është një artikull i përditshëm që bartet me vete këto ditë. Sigurohuni që të keni një shishe që ka të paktën 90 për qind kapacitet vrasës të mikrobeve.

 

Kini kujdes nga dorezat e derës

Wittgenstein's Handles | by Christopher Benfey | The New York Review of  Books

Nuk ka asgjë më të keqe sesa prekja e pullave të ndyra të derës. A e dini sa herë preket një dorezë në vendin tuaj të punës?Mikrobet në këto sipërfaqe janë astronomike në numër. Bëni një nder vetes dhe përdorni një peshqir letre ose fundin e këmishës tuaj.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!