6 Arsyet pse fëmijët duhet ta dinë që të “fitosh” nuk është gjithçka

Ai mëson vetë-fokusimin

Konkurrenca ka të bëjë me “Unë”, jo me “ne”. Edhe në garat e bazuara në skuadër, fëmijët që rriten duke mësuar se fitorja është gjithçka për të cilin duhet të përpiqen, shpesh garojnë mes tyre, duke u përpjekur të shkëlqejnë më shumë se shokët e tyre të skuadrës.

winning isn't everything

Është një ndjenjë e guximshme dhe që me siguri disa mund ta vlerësojnë, por kjo mund ta heqë argëtimin nga sporti dhe të rezultojë në një paaftësi për të punuar në një ekip. Pjesa më e madhe e jetës së një qenie njerëzore përfshin nevojën për punë ekipore dhe bashkëpunim, dhe nëse fëmija juaj nuk mund të jetë një lojtar skuadre kur të rritet, ai do të ketë shumë telashe.

 

Mund të shkaktojë xhelozi

Shumë njerëz nënvlerësojnë sesa mund të ndikojë dikush te tjetri. Nëse nuk jeni njohur me konceptin e xhelozisë, ajo në thelb është një formë e rëndë e lodhjes mendore. Mendoni për këtë në këtë mënyrë: nëse vraponi për një ditë të tërë, do të jeni aq të rraskapitur në fund sa që fizikisht nuk do të jeni në gjendje të lëvizni më. Djegia është e tillë, por për energjinë mendore në vend të asaj fizike.

Playing to Win Overview — Sirlin.Net — Game Design

Sondazhet kanë treguar se një 70% tronditëse e individëve të rinj po braktisin sportet, veçanërisht të organizuara, sporte konkurruese, deri në mbushjen e 13. Siç rezulton, presioni i vazhdueshëm për të fituar dhe për të qenë më i mirë se të gjithë të tjerët mund të çojë në probleme të si:

 

  • Presion dhe stres i tepruar
  • Heqja e aspekteve të argëtimit nga loja
  • Një paaftësi për të balancuar përgjegjësitë shoqërore, akademike dhe sportive
  • Duke qenë në këmbë në atë fushë, nuk mund të eksploroni dhe zbuloni ashtu siç duhet të jenë në gjendje fëmijët
  • Humbja e një pasioni për shkak të performancës së detyruar

 

Mund të çojë në armiqësi

Building children's happiness | Positive mental health for kids | Art of Being Brilliant | TheSchoolRun

 

Fëmijët mund të jenë disi impulsivë kur bëhen emocionalë dhe një fëmijë që ka mësuar se fitorja është gjëja më e rëndësishme mund të bëhet shumë emocional, në të vërtetë kur humbin.

 

Të gjithë janë armik

Image: Psalm 109:4 | Psalms Clip Art | Christart.com

Kur fëmija juaj i sheh të gjithë si një konkurrent, të gjithë janë një “armik”, dhe ata që nuk janë armiq sot mund të bëhen armiq nesër. Fëmija juaj do të mësojë t’i konsiderojë të tjerët me dyshim, duke mos qenë i gatshëm t’i besojë askujt dhe madje t’i trajtojë të tjerët me agresion.

 

Shkatërron gjërat që ata i duan

Një fushë beteje nuk është argëtuese. Shndërrimi i terreneve të lojërave në një zonë lufte është një mënyrë e pagabueshme për t’i bërë fëmijët të fillojnë të mos e pëlqejnë lojën që dikur e donin.

Great Writers, Terrible Parents | The Walrus

Largimi i pasioneve si ky është jashtëzakonisht i dëmshëm për fëmijët. Ata mund të zhvillojnë probleme në ndërtimin e hobeve të reja për shkak të frikës se do të hiqen ose të shmangin bashkimin me aktivitete të reja sepse nuk duan të humbin.

 

Kjo bën që fëmijëria të shpejtojë të rriturit para kohe

Arrows at the Enemy

Fëmijët që janë të detyruar të provojnë dhe të tejkalojnë këdo tjetër shpesh humbin fëmijërinë e tyre. Të jesh i ri supozohet se ka të bëjë me zbulimin, eksplorimin dhe mësimin e gjërave të reja. Është një kohë për të bërë gabime, për të eksperimentuar dhe për të marrë kohë para se të vendosni për gjërat për të cilat vërtet dëshironi të përqendroheni në të ardhmen.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!