Nutricionistët shpjegojnë 6 ushqime që mund të kontribuojnë në ankth

Sheqernat

Here's the Research on Sugar and Health | Chris Kresser

Sheqeri shkakton ngritje të niveleve të glukozës në gjak që ndodh kur konsumoni sheqerna. Kjo lartësi zvogëlon proteinat e nevojshme për rritjen e neuroneve, duke çuar në një rënie të sinapseve. Në thelb, kjo çon në ndryshime të humorit, ulje të të menduarit pozitivisht dhe natyrisht, në rritjen e niveleve të ankthit. Edhe thjesht ngrënia e sheqerit fare e fillon këtë proces!

 

Ushqimet e konservuara kontribuojnë në ankth

Authorized and prohibited food on GEEV – Help Center

Për pjesën më të madhe, ushqimi që synoni të blini nuk duhet të vijë me etiketa të mëdha të markës. Zgjidhni ushqime të plota mbi opsionet e përpunuara pjesën më të madhe të kohës. Etiketat në ushqime me një listë të kimikateve të rrobave nuk janë ato që do të dëshironi të vendosni në trupin tuaj.

 

Ushqime të fermentuara dhe të vjetruara

Shumë ushqime të fermentuara reklamohen si të shëndetshme, ashtu edhe relaksuese. Konsideroni, për shembull, përfitimet e shumta probiotike të ushqimeve si kimchi, tofu dhe tempeh. Ose, ndoshta, mendoni për pjatat e kuruara, të kulturuara dhe të thartuara të mishit dhe djathrave që aq shpesh shihen si luksoze dhe dekadente.

Could Fermented Foods Boost Your Health?

Ndërsa janë të bukura në moderim, këto ushqime dihet se shkaktojnë ankth për shkak të proteinave të ushqimit. Kjo sepse procesi i plakjes, fermentimit ose kurimit të ushqimeve përfshin përdorimin e baktereve për të prishur aminet biogjene, një lloj proteine, në histaminë.

 

Salcë soje

Soy sauce - BBC Good Food

 

Salca e sojës është e mbushur me gluten, madje edhe ata që nuk janë të ndjeshëm ndaj tij mund të përballen me telashe për të gjithë shëndetin e tyre nga ngrënia e tepërt e saj. Kjo sepse trupi i njeriut është pjesërisht i aftë të tretë glutenin, dhe përpjekja për ta detyruar atë mund të çojë në reaksione alergjike dhe acarim.

 

Alkooli

7 Facts about Diabetes and Alcohol Use

Shpesh, ata që përjetojnë ankth në situata shoqërore do të kthehen në alkool për të ndihmuar në qetësimin e nervave të tyre. Pak e kuptojnë se kjo nuk funksionon! Alkooli mund të ketë efekte negative në gjumin tuaj, hidratimin dhe hormonet e stresit. Ndërsa ju qetëson për momentin, do të jetë ferr për të paguar më vonë.

 

Lëng frutash

Fruit Juice Versus Vegetable Juice: Which One is Healthier? - NDTV Food

Shumica e lëngjeve të blera në dyqane përmbajnë fruktozë, e cila përpunohet vetëm në mëlçi dhe mund të konsumohet lehtë tej mase rastësisht. Trupi zakonisht nuk preferon të konsumojë energji nga fruktoza, por mëlçia do të mbushet me të, duke shkaktuar potencialisht konsum të tepërt nëse kjo është burimi i vetëm i energjisë në hyrje.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!