Psikologjia shpjegon shkaqet më të mëdha të rivalitetit të vëllezërve dhe motrave

 

 

Sjelljet e kërkimit të vëmendjes

Një nga arsyet kryesore pse ekziston rivaliteti i vëllezërve dhe motrave është për shkak të natyrës së qenësishme që kërkon vëmendje. Nëse nëna po kalon më shumë kohë me një vajzë duke u përgatitur për një martesë, vëllai që nuk ka as një të dashur ndihet i lënë jashtë.

 

Trajtim i pabarabartë midis grupit

Prindërit gjithmonë thonë se nuk kanë ndonjë të preferuar mes fëmijëve të tyre. Sidoqoftë, kjo deklaratë nuk është 100 për qind e vërtetë. Secili fëmijë kalon faza të ndryshme në jetë ku ka nevojë për prindin më shumë se të tjerët.

Psychology Explains The Biggest Causes of Sibling Rivalry | 5 Min. Read

Për më tepër, një fëmijë mund t’ju lejojë t’i doni dhe t’i ushqeni më shumë se një tjetër. Prindërit priren të jenë më afër vëllait ose motrës që ka më shumë nevojë për ta. Nëse një fëmijë është i sëmurë dhe ka ndërhyrje kirurgjikale, atëherë është e natyrshme që prindi kujdeset për ta në atë kohë.

 

Xhelozia e përbindëshit me sy të gjelbër

Ndërsa një konkurrencë e vogël miqësore mund të jetë e shëndetshme, xhelozia në familje nuk është kurrë e dobishme. Zilia mund të jetë aty në fëmijërinë e hershme, por duket se rritet ndërsa fëmijët rriten. Prindërit duhet të jenë të kujdesshëm që të mos i nxisin kurrë këto ndjenja, të identifikojnë ndonjë çështje të mundshme dhe të merren menjëherë me to.

 

Nxitja e konkurrencës brenda grupit

Asnjë vëlla ose motër nuk ka të njëjtën grup aftësish. Ndërsa ju mund të jeni i mirë në futboll, vëllai juaj mund të shkëlqejë në art. Mund të ketë konkurrencë të vazhdueshme në çdo grup fëmijësh, i cili ndonjëherë është i shëndetshëm. Kryesorja është që ndryshimet nuk duhet të përdoren kurrë për të ndërtuar një ose shkatërruar një tjetër.

 

Është një vend i sigurt për tu shfryrë

The birth order effect | Psychologies

Ju duhet të zgjidhni miqtë tuaj, por të afërmit tuaj janë diçka që nuk mund të heqni qafe në jetë. Rivaliteti i motrave dhe motrave shpesh është i zhytur në faktin se ato janë gjithnjë të pranishme. Shumë njerëz ndihen të sigurt duke i lënë zhgënjimet e tyre mbi vëllezërit e motrat e tyre, sepse e dinë se nuk mund të largohen edhe nëse e dëshironin.

 

Temperamente dhe personalitete unike

A e dini se jo vetëm që keni një personalitet unik, por keni edhe një temperament të veçantë? Këto ndryshime do të diktojnë mënyrën se si i qaseni situatave të jetës.

17 Birth Order Stereotypes That Are 100% True | Best Life

Ju mund të shkoni lehtë dhe nuk e shihni arsyen për t’u mërzitur për ndonjë gjë, ndërsa motra juaj mund të jetë e lidhur dhe është një top nervash i shqetësuar. Motra juaj mund të mërzitet shumë që nuk po reagoni aq agresivisht ndaj një situate sa ajo.

 

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!