4 ndryshimet që duhet bërë për të gjetur lumturinë në vitin 2021

Si të jesh i lumtur

Shkencëtarët e sjelljes kanë kaluar shumë kohë duke studiuar atë që na bën të lumtur (dhe çfarë jo). Ne e dimë se lumturia mund të parashikojë shëndetin dhe jetëgjatësinë, dhe shkallët e lumturisë mund të përdoren për të matur progresin social dhe suksesin e politikave publike. Por lumturia nuk është diçka që ju ndodh. Gjithkush ka fuqinë për të bërë ndryshime të vogla në sjelljen tonë, në rrethinën tonë dhe në marrëdhëniet tona që mund të na ndihmojnë të krijojmë një kurs për një jetë më të lumtur.

 

Edhe një stërvitje e vogël mund të na bëjë më të lumtur

Image result for exercise

Sasi të vogla të stërvitjes mund të kenë një efekt të jashtëzakonshëm mbi lumturinë.

Sipas një rishikimi të ri të hulumtimeve rreth gjendjeve të mira dhe aktivitetit fizik, njerëzit që stërviten  qoftë edhe një herë në javë ose për aq pak sa 10 minuta në ditë kanë tendencë të jenë më të gëzuar se ata që kurrë nuk ushtrojnë. Dhe çdo lloj ushtrimi mund të jetë i dobishëm.

Ideja se lëvizja mund të ndikojë në disponimi tonë nuk është e re. Shumë prej nesh ndoshta do të thonë se ndihemi më pak të çuditshëm ose më të relaksuar pas një vizite në palestër.

Fuqia e njerëzve pozitivë

A shpenzoni kohë me njerëzit e duhur për shëndetin dhe lumturinë tuaj?

Ndërsa shumë prej nesh fokusohen kryesisht në dietë dhe stërvitje për të arritur shëndet më të mirë, shkenca na sugjeron se mirëqenia jonë ndikohet edhe nga kompania që ne mbajmë. Hulumtuesit kanë zbuluar se sjelljet e caktuara shëndetësore duket se janë ngjitëse dhe se rrjetet tona sociale , personalisht dhe në internet ,mund të ndikojnë në obezitetin, ankthin dhe lumturinë e përgjithshme. Një raport i kohëve të fundit zbuloi se rutina e ushtrimit të një personi u ndikua fuqimisht nga rrjeti i tij social.

Gjetja e kuptimit dhe lumturisë në moshën e vjetër

Image result for exercise

Cila është mënyra më e mirë për të zhvilluar një perspektivë të shëndetshme në moshën e vjetër? Kaloni më shumë kohë me njerëzit e moshuar dhe zbuloni se çfarë sjell kuptim dhe kënaqësi në vitet e tyre të muzgut përkundër humbjeve, fizike dhe sociale, ato mund të kenë vuajtur.

Shpërndaje me të tjerët!