Çfarë mund t’u ndodhë fëmijëve nëse flenë me gojë hapur

 

Frymëmarrja përmes gojës gjatë gjumit nuk është normale.

What Can Happen to Kids If They Sleep With Their Mouths Open

Ne jemi krijuar natyrshëm për të marrë frymë përmes hundëve tona, dhe ka një numër arsyesh për këtë. Këtu janë vetëm disa gjëra jetike që bën fryma përmes hundës për shëndetin tonë:

Hundët tona filtrojnë ajrin në të cilin po marrim frymë, duke e pastruar atë nga toksinat dhe grimcat e huaja. Përveç kësaj, ajri lagështohet në rrugët e hundës.
Hundët tona ngrohin ajrin në mënyrë që temperatura e tij të bëhet e përshtatshme për mushkëritë tona.
Hundët tona na ndihmojnë të nuhasim botën përreth nesh.
Ndërsa është normale që të marrim frymë me gojë nganjëherë (si kur flasim ose kur merremi me aktivitet fizik), ne jemi krijuar që të marrim frymë përmes hundëve shumicën e kohës.

Çfarë mund t’u ndodhë fëmijëve nëse flenë me gojë hapur

What Can Happen to Kids If They Sleep With Their Mouths Open

Ka shumë çështje mjekësore që mund ta bëjnë një fëmijë të marrë frymë përmes gojës. Këto konsistojnë në bllokime të hundës (të shkaktuara nga alergji, sinusit ose çështje të tjera), inflamacion ose pengesa të llojeve të ndryshme, si polipet, për shembull. Disa prej nesh zhvilluan frymëmarrjen me gojë si një zakon në fëmijërinë e hershme.

Nëse fëmija juaj është mësuar të flejë me gojën hapur, ka arsye për tu shqetësuar. Këtu janë disa nga çështjet shëndetësore që mund të shkaktohen nga frymëmarrja në gojë tek fëmijët.

Apnea e gjumit

What Can Happen to Kids If They Sleep With Their Mouths Open

Sipas mjekëve, frymëmarrja nga goja mund të shkaktojë një shfaqje të apneas së gjumit (ose të përkeqësojë apnea e gjumit nëse personi tashmë e ka atë), dhe kjo është një nga pasojat më të rënda shëndetësore të këtij zakoni të frymëmarrjes.

Apnea e gjumit është një çrregullim i gjumit që ndodh kur frymëmarrja e një personi ndalet papritmas dhe pastaj fillon përsëri. Simptomat e apnesë së gjumit përfshijnë një ndalim të menjëhershëm të frymëmarrjes gjatë gjumit, gërhitje të madhe, zgjim me gojë të thatë, pagjumësi dhe lodhje ditore. Apnea e gjumit është e rrezikshme në vetvete, dhe mbi të gjitha, ajo mund të shkaktojë çështje të tjera shëndetësore si zemra, mëlçia dhe probleme metabolike.

Fotografia e mësipërme ilustron apnea obstruktive e gjumit, lloji i apneasë së gjumit që ndodh kur muskujt e fytit relaksohen dhe nuk lejojnë që ajri të kalojë nëpër rrugët e duhura të kalimit.

Goja e thatë dhe prishja e dhëmbëve

What Can Happen to Kids If They Sleep With Their Mouths Open

Kur marrim frymë përmes gojës, rrjedha e ajrit thar buzët tona dhe të gjithë gojën, duke përfshirë mishrat. Si rezultat, ka ndryshime në bakteret që jetojnë natyrshëm në gojën tonë, të cilat mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe probleme me mishrat e dhëmbëve.

Një pickim i keq dhe probleme të tjera të dhëmbëve dhe nofullës

Zakon i përdorimit të gojës në vend të hundës për frymëmarrje sjell një mori problemesh të dhëmbëve dhe nofullës. Dhëmbët e shtrembër, kafshimi i keq, keqflokimi dhe buzëqeshjet gomuar janë vetëm disa prej tyre.

Kjo video tregon se si frymëmarrja nga goja dhe pozicioni i gabuar i gjuhës që vjen së bashku me të mund të ndikojnë në kafshim, të bëjnë dhëmbët të mbushur me njerëz dhe të vendosin nofullën prapa. Si rezultat, fytyra zhvillohet në mënyrë të pafavorshme, duke bërë që mjekra të duket më e vogël dhe hunda të duket më e madhe.

Një fytyrë e gjatë dhe e ngushtë

What Can Happen to Kids If They Sleep With Their Mouths Open

Sipas studimeve, frymëmarrja e lartpërmendur e gojës dhe qëndrimi i ulët i gjuhës bëjnë që pjesa e poshtme e fytyrës të bëhet më e gjatë. Këto karakteristika janë mjaft të dukshme tek fëmijët pas moshës 5 vjeç. Përveç gjysmës së poshtme të zgjatur të fytyrës, frymëmarrja nga goja mund të çojë në të ashtuquajturën fytyrë konvekse me një mjekër të vogël dhe ballë të pjerrët.

Nëse vëreni frymëmarrje nga goja ose ndonjë çështje tjetër e frymëmarrjes tek fëmija juaj, vizitoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur. Vetëm mjekët e kualifikuar mund të diagnostikojnë fëmijën tuaj dhe t’ju japin udhëzimet e nevojshme mjekësore.

A e dini se frymëmarrja nga goja tek fëmijët mund të jetë e rrezikshme? Ndani këtë artikull me prindërit e tjerë që mund të jenë të interesuar për këtë çështje!