Mos i bëni këto gjëra nëse doni të risni një fëmijë të pjekur

1.Ju duhet ta ndihmoni fëmijën tuaj të zhvillojë vetëbesimin.

Është më mirë të mos bëni gjithçka për fëmijën tuaj. Ata duhet të mësojnë të vishen vetë apo të lidhin këpucët e tyre. Ju nuk mund të jeni gjithmonë atje për t’i ndihmuar dhe ata duhet të dinë që mund të mbështeten tek vetja e tyre.

2. Duhet të lejoni që disa zgjedhje fëmija t’i bëjë vet

Ju nuk duhet të zgjidhni rroba, lodra dhe hobi për ta, ose të vendosni se çfarë ju pëlqen dhe çfarë nuk dëshirojnë. Ju mund të ndihmoni me këshilla dhe të diskutoni zgjedhjen e tyre me ta. Por nuk mund të mendoni se ju e dini më mirë se ata kur bëhet fjalë për ato që duan.

3.Duhet ta mësoni fëmijën të ketë vetë-kontroll

Sigurisht, fëmijët janë shumë emocionalë. Ata mund të jenë çmendurisht të lumtur ose të qajnë aq me zë të lartë sa do të dëgjohen në rrugë. Gëzimi është i mrekullueshëm, por nëse, në mosmarrëveshjen më të vogël, fëmija fillon të bërtasë me zemërim dhe të hedhë një shqetësim, atyre u duhet treguar se si të kontrollojnë emocionet e tyre.

4.Duhet të ja mësoni vetë-diciplinën

Fëmija duhet të mësojë të disiplinojë veten dhe të bëjë gjërat e nevojshme, edhe nëse nuk ka lidhje me të luajturit apo argëtimin. Larja e dhëmbëve para gjumit, largimi i lodrave dhe bërja e detyrave të shtëpisë, janë të gjitha pjesë përbërëse e një rutine të përditshme.

5.Duhet ta lini fëmijën tuaj të bëjë gabime.

Mundohuni të mos e mbroni shumë fëmijën tuaj. Sigurisht, ia vlen të shpjegosh gjëra që mund të jenë të rrezikshme për jetën e tyre. Por ju mund t’i jepni fëmijës lirinë e tyre kur bëhet fjalë për gjëra të tjera. Kjo do t’i lejojë ata të mësojnë nga gabimet e tyre dhe të fitojnë përvojën e tyre personale.

6.Mos e trajtoni fëmijën tuaj sikur të jetë ende i vogël

Kur fëmija juaj mbush 3 vjeç, ju ngadalë mund t’i mësoni të kryejnë disa detyra. Dhe ndërsa ata rriten, zgjeroni listën e punëve të tyre shtëpiake. Kjo kontribuon në zhvillimin e tyre dhe nxitje të zellshëm dhe disiplinës.

Shpërndaje me një prind!