Terapistët shpjegojnë mënyra të thjeshta që çdokush mund të mposhtë shqetësimin

Shqetësimi ju rëndon me mendime të shqetësuara. Ju tregon skenarin më të keq dhe të gjitha gjërat potencialisht të dëmshme që do t’ju ndodhin juve ose të tjerëve. Shqetësimi vjedh aftësinë tuaj për të shijuar jetën tuaj. Ju mund të habiteni kur mësoni se sa e lehtë mund të jetë të liroheni nga ankthi. Shikoni këto dhjetë mënyra që terapistët sugjerojnë për ju ose dikë për të mposhtur shqetësimin. Pse të mos filloni sot?

1. Shkruani shqetësimet tuaja

Shkrimi i shqetësimeve tuaja është një mënyrë fizike për t’u çliruar nga shqetësimet tuaja. Disa njerëz sugjerojnë që të shkruani mendimet tuaja ju ndihmon të qetësoheni.

Hedhja e shqetësimeve tuaja në letër është një mënyrë e prekshme për t’u ndjerë sikur po i largoni nga ju. Ju mund të dëshironi të shtoni një zonë të ditarit tuaj të quajtur “Mirënjohje”. Kjo pjesë e ditarit tuaj është që ju të shkruani atë për të cilën jeni mirënjohës. Në këtë mënyrë, ju mund të shikoni përsëri në ditarin tuaj për të parë shqetësimet negative dhe bekimet pozitive.

2 – Jepni vetes tuaj një kohë të kufizuar për t’u shqetësuar

Vendosni një kohë të caktuar për ju që të shqetësoheni për diçka. Nëse filloni të shqetësoheni për një çështje ose një person, thoni vetes, “Unë do të shqetësohem për këtë për dhjetë minutat e ardhshme, atëherë unë kam mbaruar duke u shqetësuar për këtë.” Pasi të mbarojë koha, mos lejoni që mendja juaj të kthehet te këto mendime.

Ju lutemi, qëndroni në afatin tuaj, duke e parë atë si një buxhet që duhet të qëndroni brenda. Nëse e praktikoni këtë zakon me kalimin e kohës, do të filloni të zbuloni se nuk po shqetësoheni gjatë gjithë ditës për një problem.

3 – Shfrytëzojeni atë për të mirë

Shqetësimi mund të jetë produktiv nëse ju bën të zgjidhni problemin ose të veproni. Nëse shqetësoheni për lëkurën e bojës në shtëpinë tuaj, ndërmarrni masa duke thirrur një piktor që të dalë dhe t’ju japë një vlerësim të pikturimit të shtëpisë tuaj. Shqetësimet tuaja nuk duhet t’ju kontrollojnë. Ju duhet ta trajtoni atë. Lëreni shqetësimin t’ju shërbejë duke ndërmarrë veprime pozitive.

4 – Bëni pushim

Kur filloni të shqetësoheni, futuni në mendimet tuaja dhe shpallni një armëpushim. Të qenit i vetëdijshëm për mendimet shqetësuese mund t’ju ndihmojë të merreni me to. Mos lejoni që imagjinata juaj të dalë e egër me ide të rezultateve potencialisht të dëmshme. Ashtë një humbje e kohës dhe mendjes tuaj. Ndaloni shqetësimet tuaja në gjurmët e tyre, ristrukturoni mendimet tuaja për gjëra më pozitive

5 – Jetoni të tashmen
Një thënie e mençur në Bibël thekson rëndësinë e të jetuarit në të tashmen. Thotë,Prandaj mos u shqetëso për nesër; sepse e nesërmja do të shqetësohet për vetveten. Çdo ditë ka mjaft telashe të vetat. (Mateu 6:34 Bibla e Amplifikuar)

Eshtë duke thënë se sot është e mjaftueshme që ju të kujdeseni. Nuk është e dobishme të dilni përpara vetes tuaj duke menduar për nesër ose javën tjetër.

Të jetosh në kuptimin e tanishëm, je plotësisht i angazhuar në ditën tënde në vend që të ndihesh i shpërqendruar. Disa njerëz e quajnë këtë gjendje të ndërgjegjësimit me vëmendje. Kur jeni plotësisht në ditën tuaj, nuk shqetësoheni për “çfarë nëse kjo ndodh” ose “çfarë do të ndodhë”. Do të ndiheni të lirë të shijoni ditën.

6 – Bisedoni rreth shqetësimeve tuaja
Ju mund të keni dëgjuar gjyshen tuaj duke thënë se ishte e shqetësuar e sëmurë. Mund të ndodhë. Studimet tregojnë se frika dhe shqetësimet mund të çojnë në ankth shqetësues, i cili aktivizon një përgjigje të stresit në trupin tuaj. Kjo e bën trupin tuaj të shkojë në gatishmëri të lartë, duke shkaktuar një zemër të shpejtë, dhimbje koke, ose rrahje zemre. Nëse jeni një shqetësues, flisni me një mik apo këshilltar të besuar për shqetësimin tuaj.

Thjesht duke folur për të ju ndihmon të gjeni lehtësim nga rrokja e saj në jetën tuaj. Një këshilltar mund t’ju japë strategji për t’u marrë me shqetësimin tuaj, në varësi të asaj që e nis atë. Mos e mbani shqetësimin për veten tuaj në mënyrë që të bëheni të shqetësuar të sëmurë si gjyshja juaj.

7 – Bëhuni pozitiv
Shqetësimi është negativ. Hani aftësinë tuaj për të shijuar jetën. Zgjedhja për të qenë pozitiv është një alternativë e shëndetshme për t’u shqetësuar.

Të kesh një qëndrim pozitiv mund të të ndihmojë fizikisht dhe mendërisht. Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit që kanë një qëndrim më pozitiv në jetë ende kanë emocione negative, por ata mund të tërhiqen më shpejt nga negativiteti i tyre. Këta njerëz janë më elastik dhe të aftë për të mposhtur shqetësimin. Kjo sepse ata i qëndrojnë fort emocioneve pozitive më gjatë, plus shikojnë se mund të shikojnë anën e ndritshme të gjërave.

8 – Hani shëndetshëm
Ushqimi i shëndetshëm ju ndihmon të qëndroni të fortë, fizikisht dhe mendërisht. Studiuesit kanë zbuluar se ekziston një lidhje e fortë midis ushqimeve që hani dhe emocioneve tuaja. Kjo është pjesërisht nga lidhja midis trurit dhe zorrëve tuaja.

Zorra juaj pret baktere që ndikojnë në neurotransmetuesit si dopamina dhe serotonina, të cilat sjellin mesazhe nga zorra juaj në trurin tuaj. Kur hani një dietë të shëndetshme, zorra juaj mban baktere të dobishme, duke siguruar një lidhje të mirë midis zorrëve dhe trurit tuaj.

Ushqimet e hedhura shkaktojnë inflamacion në zorrën tuaj, duke shkaktuar ndërprerje në stomakun tuaj në sinjale të trurit. Kjo ndikon në gjendjen shpirtërore, si dhe në shëndetin tuaj.